Gaite Jansen sluit zich aan bij Toneelgroep Amsterdam

Actrice Gaite Jansen sluit zich vanaf het nieuwe theaterseizoen aan bij Toneelgroep Amsterdam. Ze maakt met de rol van Ophelia in de voorstelling Hamlet vs Hamlet haar debuut. Het stuk gaat 19 maart 2014 in première in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Gaite Jansen volgt momenteel de acteursopleiding aan de Toneelacademie in Maastricht. In haar laatste jaar loopt ze stage bij Toneelgroep Amsterdam, waarna ze zich bij het gezelschap aan mag sluiten. Jansen debuteerde op het witte doek in de film Lover of Loser en was later onder andere te zien in de dramaserie In Therapie en de films Schemer en Sonny Boy. Ze werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Actrice voor haar rol in de film 170 Hz. Het speelfilmdebuut van Joost van Ginkel over twee dove tieners die samen voor het eerst de liefde ervaren.

Hamlet vs Hamlet

De voorstelling Hamlet vs Hamlet is bijzonder aangezien het de eerste regie van Guy Cassiers is binnen een nieuwe samenwerking tussen het Antwerpse Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam. Ivo van Hove en Guy Cassiers tekenen ieder voor twee regies met acteurs uit beide ensembles. Voor de eerste regie van Cassiers bewerkt Tom Lanoye Shakespeares Hamlet. In Hamlet vs Hamlet staat Hamlet op de drempel van volwassenheid. In het bestrijden van zijn angsten komt hij oog in oog met zichzelf te staan: Hamlet vs Hamlet. Actrice Abke Haring is Hamlet. Lanoye:‘Haar androgynie, haar kwetsbaarheid, haar innerlijke kracht – ze zullen dit schimmenspel van zijn en wezen, van zien en zijn, dit hele spiegelpaleis van hartstocht en paranoia, alleen maar vergroten. Let wel, het is niet de bedoeling dat ze een prinses speelt die voorwendt prins te zijn. Nee, ze moet een jongeman spelen, zoals ten tijde van Shakespeare alle vrouwenrollen werden gespeeld door jongens. Niet als travestieten, maar als acteurs die vrouwen belichaamden.’

Komende dagen meer nieuws over het nieuwe seizoen van Toneelgroep Amsterdam en acteurs die zich aansluiten bij het gezelschap.

Foto: ANP

Lees ook:Halina Reijn gaat solo
Lees ook:Staande ovatie en gejuich bij Hamlet vs Hamlet
Lees ook:TA kiest voor jong talent en meer internationalisering
Lees ook:DOX date De Utrechtse Spelen
Lees ook:Eredoctoraat voor Van Hove en Cassiers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>