Bloot geeft kijkje achter de schermen bij TA

Documentairemakers Paul Cohen en Martijn van Haalen maakten ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Toneelgroep Amsterdam een film over acteren als vak. Zij volgden Halina Reijn, Hans Kesting, Roeland Fernhout, Barry Atsma en Ivo van Hove wekenlang tijdens de repetities van de voorstelling Husbands.

Acteurs zijn overbewust van zichzelf, onzeker, aanstellerig, ijdel en van ’s ochtends tot ‘s avonds bezig met hoe ze overkomen. ‘Echt’ zijn ze nooit. Daarvoor hebben documentairemakers een scheldwoord: ‘Acteur!’ Want in een documentaire moeten de mensen ‘echt’ zijn en niet gespeeld. Maar is dat wel zo? Wat is dan ‘echt’? En als ‘spelen’ niet echt is, wat doet dat dan - dag in dag uit - met de geest van een acteur? ‘Het laat je niet onberoerd’, zegt Hans Kesting in deze film.

De documentairemakers waren wekenlang aanwezig bij dit hele proces. Ze draaiden scènes backstage, repetities en lange gesprekken met de acteurs over hun werk. Ze registreerden hoe de acteurs zich voorbereidden en concentreerden, de twijfel, de momenten dat ze uit hun rol traden, en hoe ze zichzelf uiteindelijk bloot gaven. ‘Bloot’ is een prikkelende documentaire over de essentie van acteren, over kunstenaarschap en de menselijke behoefte aan verbinding. ‘Bloot’ legt en geeft bloot. En dat geldt voor zowel de acteurs als de documentairemakers, die gaan beseffen dat ook hun werk soms verdacht veel op het acteursvak lijkt.

De documentaire is te zien op dinsdag 26 februari om 22:55 in Het Uur van de Wolf op Nederland 2.

Vanaf 10 april speelt Toneelgroep Amsterdam Husbands in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Op 14 april speelt Theatergroep Thomas een bewerking op Husbands genaamd Meisjes. Deze voorstelling is onderdeel van het coachingtraject Het Beste van twee werelden.

Bron: Toneelgroep Amsterdam

 

Lees ook:Een week lang TA op tv
Lees ook:Documentaire Michiel van Erp gratis voor bezoekers Afterparty
Lees ook:Barry Atsma wint gouden Kalf
Lees ook:Filmdebuut Ivo van Hove
Lees ook:Hoeks en Hulst samen in Dracula-voorstelling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>