Fedja van Huêt wint Mary Dresselhuys Prijs 2013

Fedja van Huêt is bekroond met de Mary Dresselhuys Prijs 2013. De prijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan een Nederlandse acteur of actrice met uitzonderlijk talent.

Van Huêt kreeg de prijs vrijdag 8 februari na de voorstelling Macbeth in Schouwburg Agnietenhof in Tiel. De penning werd overhandigd door Petra Laseur, dochter van de naamgeefster van de prijs. Ook kreeg hij een cheque van € 12.500 van de VandenEnde Foundation om zich verder te ontwikkelen in alle vormen van toneelspelen.

De jury roemde Van Huêt voor zijn ‘toneeltalent dat zo vanzelfsprekend lijkt, dat men haast zou vergeten hem te bekronen’. Het panel verbaasde zich erover dat de acteur wel drie Gouden Kalveren in de wacht sleepte met zijn filmrollen, maar nooit is onderscheiden met een toneelprijs. ‘Fedja van Huêt heeft de prijs lang en breed verdiend. Het altijd geconcentreerde, gelaagde en glasheldere spel maakt dat je als toeschouwer van moment tot moment bij zijn personages naar binnen kunt kijken’, schrijven de juryleden in hun rapport. ‘Hij excelleert, niet door nadrukkelijkheid, maar juist door zuiverheid en bescheidenheid.’

De Mary Dresselhuys Prijs is in 1992 in het leven geroepen door Joop van den Ende, die met die prijs het werk van de actrice Mary Dresselhuys wilde eren. Op 5 september van dat jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt, en wel aan Dresselhuys zelf. Sindsdien wordt de prijs elke twee jaar toegekend.

De vorige winnaars:
1992 – Mary Dresselhuys
1994 – Jeroen Willems
1996 – Katelijne Damen
1998 – Porgy Franssen
2000 – Ramsey Nasr
2002 – Sylvia Poorta
2004 – Jacob Derwig
2006 – toneelgezelschap Wunderbaum
2008 – Beppie Melissen
2011 – Tjitske Reidinga

Bron: Toneelgroep Amsterdam

Foto: Jan Versweyveld

Lees ook:Wim Sonneveldzaal in DeLaMar Theater
Lees ook:Mary Dresselhuys op de planken
Lees ook:Stuk over Mary Dresselhuys hernomen
Lees ook:Mary is bang dat ze niet meer kan
Lees ook:Acteur Henk van Ulsen (82) overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>