Special over Ellen Vogel bij Opium

Aanstaande zaterdag wijdt het AVRO-programma Opium een hele aflevering aan Ellen Vogel, die begin 2012 negentig is geworden. Vogel speelde meer dan 200 theaterrollen in klassieke stukken als Gijsbrecht van Aemstel, De Meeuw en De drie zusters. Bij het grote publiek werd zij bekend van tv- en filmrollen in onder meer Zonder ernst, De Tweeling en recenter Bernard, schavuit van Oranje en Beatrix, Oranje onder vuur. Presentator Cornald Maas spreekt met vrienden, bekenden en collega’s van de grande dame van het Nederlands toneel.

Petra Laseur herinnert zich nog hoe ze als 9-jarig meisje in de kleedkamer van haar moeder Mary Dresselhuys, Ellen Vogel voor het eerst zag. Ze is altijd een idool gebleven, ook toen Laseur zelf actrice werd. ‘Iedereen wou Ellen zijn. Ellen of Doris Day.’ Collega Eric Schneider herkent dit: ‘Ellen is een star. Ze heeft iets on-Hollands, een grote, bijna vreemde noblesse’.

Met Jeroen Krabbé spreekt Cornald Maas over de Aktie Tomaat. Deze actie eind jaren zestig, waarbij toneelschoolleerlingen uit onvrede tomaten gooiden naar acteurs tijdens het spelen van een toneelstuk was van grote invloed op de carrière van veel acteurs van haar generatie. Schneider weet hoe heftig de impact van die actie ook voor Ellen Vogel was: ‘Ellen is sterk daarom is ze er bovenop gekomen.’ Laseur: ‘Ze is op schandalige wijze met de grond gelijk gemaakt, maar ze is uit haar as herrezen, tot een ieders grote genoegen’. Ook zoon Peter Paul Tobi, die in zijn jeugd zonder zijn moeder opgroeide en Ellen Vogel zelf komen uitgebreid aan het woord. Met veel oude foto’s en archiefmateriaal uit haar rijke toneel, televisie- én filmcarrière.

Opium maakte eerder goed bekeken en gewaardeerde specials over theatergrootheden als: John Kraaijkamp sr, Adèle Bloemendaal, Rijk de Gooyer, Piet Römer en Liesbeth List.
AVRO Opium special: Ellen Vogel, zaterdag 18 februari om 22.35 uur bij de AVRO op Nederland 2
Voor meer informatie: Opium.avro.nl

Lees ook:Actrice Ank van der Moer geëerd
Lees ook:Ellen Vogel neemt oeuvreprijs in ontvangst
Lees ook:Blijvend Applaus Prijs voor Ellen Vogel
Lees ook:Nominaties VVTP TheaterFotoPrijs 2012 bekend
Lees ook:Musters nieuwe man in Gooische Vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>