Topacteurs lezen Herzbergs ‘Simon’

Geen overdonderende scenografie, geen kostuums, geen rekwisieten, maar alleen de essentie: goede acteurs en een prachtige tekst. Tijdens de tweede editie van Wish you were here laat Toneelgroep Amsterdam zien wat normaliter binnen de veilige muren van het repetitielokaal blijft: de eerste lezing. Hiervoor is het in Nederland nog nooit opgevoerde stuk Simon van Judith Herzberg uitgekozen.

Herzbergs teksten zijn in hun eenvoud zeer poëtisch. Korte zinnetjes, grappige observaties. Een genot om naar te luisteren. Toneelgroep Amsterdam wil al lezend achterhalen wat de unieke kracht
van Simon is en laat de 14 personages tot leven komen door ensembleleden Kitty Courbois, Jacob Derwig, Janni Goslinga, Fedja van Huêt, Marwan Chico Kenzari, Hugo Koolschijn, Chris Nietvelt, Celia Nufaar, Frieda Pittoors, Gijs Scholten van Aschat en gastacteurs Tamar van den Dop, Charlie-chan Dagelet, Vanja Rukavina en Felix Burleson. De publieke lezing wordt begeleid door Lucas de Man. Na afloop is er een gesprek met Judith Herzberg en een aantal acteurs onder leiding van dramaturg en radiopresentator Lex Bohlmeijer.

Simon is het laatste deel van de Leedvermaaktrilogie. Leedvermaak was in 1982 een sensatie: een tragikomisch stuk over een Joodse familie; een Nederlandse klassieker over het zwijgen en het
verdriet van de tweede generatie na de Holocaust. In 1996 verscheen Rijgdraad, met dezelfde personages, zeven jaar later. Het laatste deel, Simon, speelt weer 18 jaar later. Simon speelt zich af rond het sterfbed van de vader van een breed vertakte familie. Zijn bed wordt het centrum waar verschillende generaties samenkomen, met de daarbij horende conflicten en bekentenissen. Hierdoor past het stuk wonderwel in het TA-seizoen waar het botsen van generaties en het omgaan met de dood centraal staan.

Wish you were here is een bijzondere programmaserie waarin TA haar repertoire en thema’s publiekelijk onderzoekt. De lezing van Simon is de tweede in een reeks van vier. Simon vindt plaats op 13 december. De volgende edities zijn gepland op zondag 1 april en vrijdag 4 mei. Het programma hiervan wordt later bekend gemaakt.

Meer informatie: www.toneelgroepamsterdam.nl

Lees ook:Ilmer Rozendaal verbindt zich aan Zeelandia
Lees ook:Thibaud Delpeut regisseert vier voorstellingen in april en mei
Lees ook:Tournee Augustus: Oklahoma van start
Lees ook:Theater na de Dodenherdenking
Lees ook:Loes Luca en Peter Blok in Augustus: Oklahoma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>