Affiches Marten Jongema op omheining van De Parade

Vanaf vandaag zijn maar liefst zeventig theateraffiches van ontwerper Marten Jongema (1951-2011) te zien op de omheining van het Paradeterrein in Amsterdam. Deze buitententoonstelling zal vervolgens enkele jaren met het theaterfestival meereizen. Op deze wijze eren Theater Instituut Nederland (TIN) en De Parade de onlangs overleden kunstenaar en ontwerper. De tentoonstelling is een greep uit de vele affiches die Marten Jongema ontwierp voor opdrachtgevers uit de theaterwereld. Het geeft een overzicht vanaf zijn beginperiode bij onder andere de Nieuwe Komedie, Carrousel en Boulevard of Broken Dreams tot en met De Parade, waar hij jarenlang art director was. In 1992 was Jongema de eerste winnaar van de TIN TheaterAffichePrijs. In de jaren daarna werd hij nog vele keren genomineerd.

De theateraffiches zijn op ware grootte op spandoeken afgebeeld en bevestigd aan de hekken rondom het Paradeterrein. De affiches zijn afkomstig uit een privécollectie en uit de collectie van het TIN, die meer dan 30.000 theateraffiches omvat. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Jongema’s vaste drukkerij; Drukkerij SSP.
Eerste winnaar TIN TheaterAffichePrijs

Marten Jongema
Te midden van vakgenoten nam Marten Jongema als ontwerper een bijzondere positie in. Terwijl velen in de jaren tachtig naar de computer grepen, bleef hij schilderen en tekenen, vaak in combinatie met foto’s. Die werkwijze resulteerde in zijn kenmerkende poëtische beelden. Marten Jongema die in 1999 de H.N. Werkmanprijs kreeg, ontwierp ook boekomslagen en postzegels. Hij werkte vanaf 2004 voor het Stedelijk Museum Amsterdam. Eerst als conservator grafische vormgeving, later als curator van de afdeling Presentaties.

Lees ook:Theaterafficheprijs komt terug
Lees ook:Nominaties Theaterafficheprijs 2010 bekend
Lees ook:Tentoonstelling: Kleur op de planken
Lees ook:Herkomst bijzondere maskers ontdekt
Lees ook:TIN reikt eerste Wijnberg Scenografieprijs uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>