De Appel krijgt OIKOS Publieksprijs

Op vrijdag 17 juni nam Aus Greidanus sr., namens Toneelgroep De Appel, de OIKOS Publieksprijs in ontvangst. Deze prijs werd in 2005 ingesteld om personen of instanties te eren, die ‘in bijzondere mate hebben bijgedragen aan verspreiding van kennis over de klassieke oudheid onder een groter publiek, door vertalingen of op andere wijze’. Vorige winnaars waren Fik Meijer (2005), Vincent Hunink (2006), Piet Schrijvers (2007), Gerard Koolschijn (2008), Marietje d’Hane Scheltema (2009) en Jona Lendering (2010).

Dit jaar heeft de jury besloten de OIKOS Publieksprijs 2011 uit te reiken aan Toneelgroep De Appel, in de persoon van haar huidige artistiek directeur Aus Greidanus.
Dat De Appel door een groot publiek met de Griekse oudheid wordt geassocieerd is vooral te danken aan haar marathonvoorstellingen. Tantalus (2003-2004, regie Aus Greidanus sr.) en Odysseus (2007-2008, regie Aus Greidanus sr.). Op dit moment staat De Appel met Bacchanten van Euripides op het toneel en er wordt gewerkt aan een nieuwe marathonvoorstelling rond de Griekse held Herakles. Op deze wijze levert en leverde De Appel een belangrijke bijdrage aan het levend houden van het Griekse toneel en de klassieke mythologie onder een breed Nederlands publiek.

OIKOS is een samenwerkingsverband van de zes universiteiten in Nederland met een opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur of Oudheidstudiën en richt zich op het coördineren van het onderzoek en het verzorgen van onderwijs voor de promovendi en onderzoeksmasterstudenten op het gebied van de Grieks-Romeinse oudheid in Nederland.

Lees ook:Nieuwe Appelmarathon: Herakles
Lees ook:Toneelgroep De Appel toch door
Lees ook:Arie de Mol volgt Aus Greidanus sr. op
Lees ook:Sascha Bulthuis overleden
Lees ook:Aus Geidanus neemt afscheid van De Appel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>