Oostpool brengt Molières Misantroop

Toneelgroep Oostpool brengt vanaf oktober 2011 Molières beroemdste stuk, De Misantroop, in de Nederlandse theaters. De Misantroop is een zwarte komedie over de onverenigbaarheid van principe en gevoel. Molière schetst met dit stuk een portret van de gepassioneerde Alceste die onvermoeibaar durft te vechten voor zijn principes in een wereld van hypocrisie, moreel verval en welvaart. Regisseur Erik Whien werkt met vrijwel het gehele ensemble van Toneelgroep Oostpool en gastspelers. De speelperiode van De Misantroop is van 15 oktober t/m 16 december 2011 en de première vindt plaats op donderdag 20 oktober in Schouwburg Arnhem. In de opportunistische wereld van De Misantroop is de eigenzinnige Alceste een buitenstaander. Hij gelooft fanatiek in de waarheid en confronteert de mensen voortdurend met zijn verwoestende openhartigheid. Leugens en oneerlijkheden zijn volgens hem de grootste zwakte van de mens, en dat is een zwakte die hij haat. Zijn goede vriend Philinte deelt deze mening, maar is veel beter in staat een plek in de samenleving te behouden door zo nu en dan voor het compromis te gaan. Uitgerekend deze Alceste blijkt zijn hart verloren te hebben aan de mooie Célimène, een jonge vrouw die het roddelen tot kunst verheven heeft. Het krachtenspel tussen deze twee tegenpolen wordt steeds destructiever en drijft Alceste uiteindelijk naar een plek van ultieme eenzaamheid.

Aan de kracht van de dialogen en het plezier waarmee hij mensen neerzet is merkbaar dat Molière (1622-1673) zelf acteur was – aan het hof van Lodewijk XIV, de Franse Zonnekoning. Zijn toneelgezelschap Illustre Théâtre speelde onder bescherming van Lodewijk XIV, maar de maatschappijkritiek in zijn stukken bracht hem geregeld in moeilijkheden. Andere bekende stukken van hem zijn Tartuffe, De vrek en De ingebeelde zieke.

Meer informatie: www.toneelgroepoostpool.nl

Lees ook:Teveel respect voor Molière in ‘De Misantroop’
Lees ook:Oostpool neemt Amsterdam over
Lees ook:Misantroop valt in het water
Lees ook:Toneelgroep Amsterdam brengt twee keer Molière
Lees ook:Toneelgroep Oostpool viert jubileum met straatfeest

1 Reacties // Reageer

One thought on “Oostpool brengt Molières Misantroop

  1. Rob

    Arnold Sandhaus van Toneelatelier heeft recentelijk een aantal nieuwe vertalingen uitgebracht van diverse Moliere stukken, met name de de Commedia dell arte stukken. Je vind ze op de site van de Theaterboekwinkel.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>