Pionier van de avantgarde krijgt digitaal portret

De TIN website eenlevenlangtheater.nl brengt vanaf 9 juni een uitgebreid portret van kunstenaar en theatermaker Ritsaert Ten Cate (1938-2008). Ten Cate geldt als een van de belangrijkste vernieuwers van het Nederlands theater. De experimentele en vaak buitenlandse avantgarde voorstellingen in zijn Mickery Theater golden als bijzondere gebeurtenissen. De website biedt een virtuele biografie van Ten Cate met (jeugd)foto’s, videofragmenten uit Mickery voorstellingen en anekdotes van vakgenoten. Op de online eregalerij www.eenlevenlangtheater.nl van Theater Instituut Nederland (TIN) verschenen eerder al meer dan twintig portretten van Nederlandse theatergrootheden waaronder Ramses Shaffy, Hans van Manen en Ellen Vogel.

Ritsaert ten Cate
In december 1965 opende Ritsaert ten Cate zijn Mickery Theater in een verbouwde stal in Loenersloot. Later verhuisde het theater naar de Rozengracht in Amsterdam. Ten Cate had een goede neus voor kwaliteit en vroeg vanaf de beginjaren van Mickery experimentele theatergezelschappen naar Nederland te komen om hun voorstellingen te laten zien. Hij stond aan de wieg van groepen en theatermakers als Needcompany, Robert Wilson, Jan Fabre en de Woostergroup die inmiddels zijn uitgegroeid tot grote spelers op het internationale toneel, al 30 jaar lang! Ten Cate was de kleinzoon van toneelleider Eduard Verkade en actrice Enny Vrede; op de website zijn foto’s van hen drieën te zien.

Ten Cate’s invloed
Ten Cates invloed op het Nederlands theater is niet te onderschatten. Zijn aandacht voor internationalisering, experimenten met de rol van het publiek en zijn gebruik van nieuwe media en technieken, zijn allemaal elementen die in het hedendaagse theater nog steeds een belangrijke rol spelen. Nadat hij in 1991 was gestopt met het Mickery theater, werd hij actief als beeldend kunstenaar en directeur van de door hem opgerichte theatervervolgopleiding DasArts.

www.eenlevenlangtheater.nl

Foto: Tony Thijs

Lees ook:Conny en Fien in eregalerij
Lees ook:Actrice Ank van der Moer geëerd
Lees ook:Nederlands theater populair in Zürich
Lees ook:Cultuursector gaat zichzelf profileren
Lees ook:Kaartverkoop Theater en Fringe Festival gestart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>