Hilarische satire in School for Scandal

Roddel en achterklap worden tot kunst verheven in Richard Sheridans The School for Scandal, een klassieker in de canon van de Engelse komedie en volgens velen nog steeds ongeëvenaard in zijn soort. Met een pen zo scherp als die van Molière en humor zo lenig als die van Oscar Wilde schotelt Sheridan (1751-1816) ons een hilarische satire voor op de hypocrisie en de sociale mores in de hogere Londense kringen van zijn tijd. De gerenommeerde Britse regisseur Deborah Warner slaat na Readings (Holland Festival 2007) en Happy Days (Holland Festival 2008) met dit stuk een heel andere weg in. Volgens Warner biedt The School for Scandal geweldige mogelijkheden en is de tijd rijp voor een revival in het klimaat van onze eigen hedendaagse, oppervlakkige cultuur.

The School for Scandal is een zogenaamde ‘comedy of manners’, een genre dat de draak steekt met de mores en affectaties van vooral de hogere sociale klassen. Het stuk was in zijn eigen tijd al een overweldigend succes en is door de eeuwen heen overladen met lofuitingen om het uitgekiende plot, het treffende taalgebruik, de verrukkelijke karakters en de vrolijke sfeer die het opoept bij het publiek.

Centraal in het verhaal staan de broers Joseph en Charles Surface. Joseph Surface wil trouwen met Maria, een mooi, jong meisje dat onder voogdijschap staat van hun eigen weldoener Sir Peter Teazle en als ze meerderjarig wordt een fortuin zal erven. Maar Maria is verliefd op Charles, Josephs vrijbuitende broer die in razend tempo zijn deel van de nalatenschap van hun vader erdoorheen draait met drank, gokken en plezier maken. Nu wil het geval dat de rijke weduwe en notoire roddeltante Lady Sneerwell ook een oogje heeft op Charles. Joseph en Lady Sneerwell bundelen hun krachten en verspreiden het valse gerucht dat Charles een geheime affaire heeft met Lady Teazle, de jonge vrouw die pas getrouwd is met de veel oudere Sir Peter Teazle. Het konkelende duo schrikt er zelfs niet voor terug om in hun intriges gebruik te maken van regelrechte leugens en valsheid in geschrifte. Maar de komst van de rijke oom van Joseph en Charles, Sir Oliver, brengt zaken in een stroomversnelling en zorgt uiteindelijk dat het recht zegeviert en Joseph ontmaskerd wordt als de hypocriete intrigant die hij is.

Van 24 tot en met 26 juni te zien in de Stadsschouwburg in Amsterdam, in het kader van het Holland Festival, meer informatie vind je hier.

Lees ook:Pierre Audi weg bij Holland Festival
Lees ook:Holland Festival grijpt terug op traditie
Lees ook:In de huid van prinses Diana
Lees ook:Nieuwe voorzitter Holland Festival
Lees ook:Natalee Holloway op de Parade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>