Limburgse theaterinstellingen slaan handen ineen

De drie Limburgse theaterinstellingen Toneelgroep Maastricht, Het Laagland en het Huis van Bourgondië onderzoeken vergaande samenwerking om de dreigende bezuinigingen te overleven. Met een sterk gezamenlijk plan verwachten zij een vitaal theaterklimaat te kunnen behouden voor Limburg. De instellingen omarmen daarmee het recente advies van Raad voor Cultuur om één theatervoorziening te vormen in Maastricht. Dit advies werd uitgebracht aan staatsecretaris Zijlstra ter invulling van de voorgenomen zware bezuinigingen. Zijlstra dreigt dit advies echter op 15 juni naast zich neer te leggen, waardoor de regio Maastricht onevenredig zwaar getroffen wordt. De instellingen verzetten zich tegen dit voornemen en willen door samenwerking hun aanbod en publieksbereik juist behouden en versterken.

Samenwerking
De drie instellingen waren al langer in gesprek met elkaar, werkten al vaker samen en zien dit advies als een belangrijke uitdaging om verdere stappen te zetten. Langs de lijnen aanbod, afname, bereik van een brede doelgroep en talentontwikkeling verkennen de partners vergaande samenwerking. De nieuw te vormen theatervoorziening zal beter kunnen inspelen op de markt en daarmee zijn positie verder versterken. Nu al bereikten de partners in 2010 gezamenlijk 61.000 bezoekers met meer dan 500 voorstellingen en (educatieve) activiteiten van zowel gerenommeerde regisseurs als van jong talent.

Samen met de Toneelacademie Maastricht vormen de instellingen een complete keten van opleiding tot beroepspraktijk. Het biedt acteurs en regisseurs de kans een culturele carrière in Limburg op te zetten. Naast de Toneelacademie zijn ook Theater aan het Vrijthof en de andere podia in de provincie een belangrijke gesprekspartner. De ligging in de euregio biedt extra kansen en maakt Maastricht uniek in Nederland. Het verdwijnen van één of meerdere instellingen zal een enorm gat in deze keten slaan. Ook verdwijnt daarmee de specifieke expertise in (repertoire)toneel, jeugdtheater en/of talentontwikkeling.

Lees ook:Nieuwe naam Opleiding Theatermaken
Lees ook:11 mei debat advies Raad voor Cultuur
Lees ook:2e Maastricht Toneelstad Festival
Lees ook:Prijs voor jarige Toneelacademie Maastricht
Lees ook:Maastricht is vanaf 7 mei Toneelstad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>