Extra voorstellingen Bacchanten van de Appel

Toneelgroep De Appel heeft besloten de succesvolle voorstelling Bacchanten in oktober 2011 te hernemen. De reeds geplande voorstellingen, geregisseerd door, geregisseerd door David Geysen waren in korte tijd uitverkocht. Kaarten zijn vanaf 1 maart verkrijgbaar bij Toneelgroep De Appel. Stevens Sietses bezocht Bacchanten en schreef er een recensie over. Die lees je hier.

Regisseur David Geysen ontwikkelde de afgelopen jaren bij Toneelgroep De Appel een eigen theaterstijl. Een stijl die zich vooral kenmerkt door een eigengereide muzikale en theatrale verbeelding met als hoogtepunt de voorstelling Water (één van de moderne stukken in de theatermarathon Tuin van Holland). Bacchanten ging op vrijdag 17 december in première en was tot en met zaterdag 19 februari 2011 te zien in het Appeltheater in Den Haag.

Euripides schreef Bacchanten toen Athene in oorlog was met Sparta. In deze onzekere tijd zocht men naar houvast. In Athene staken als gevolg hiervan oude rituelen de kop op. Zoals het drinken van bloed van geofferde dieren en het dansen op ritmische muziek tot men in trance was. Deze elementen gebruikte Euripides voor Bacchanten. In deze tragedie staat het conflict tussen de roes en de rede centraal. Het omgaan met onze driften en het beteugelen ervan. Dionysos komt in de gedaante van een mens aan in de stad Thebe, waar koning Penteus (zijn neef) regeert. Dionysos wil erkenning voor zijn cultus in zijn moederstad, maar Penteus weigert deze erkenning uit angst de controle over zijn volk te verliezen. Dionysos jaagt in een (dionysische) roes van waanzin en extatisch genot alle vrouwen de stad uit naar de bergen om hem daar te vereren. Hij maakt Penteus zo nieuwsgierig over deze onbekende rite dat hij gekleed als vrouw de bergen intrekt, zijn noodlot tegemoet…

Lees ook:De roes en de moord
Lees ook:Eerste familievoorstelling voor Toneelgroep De Appel
Lees ook:Toneelgroep De Appel met 2 producties naar Oerol
Lees ook:Openbare repetities bij De Appel
Lees ook:De Appel krijgt OIKOS Publieksprijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>