Huub Stapel als Napoleon

Na zijn grote solosucces Vrouwen komen van Venus, Mannen komen van Mars is acteur Huub Stapel het komende theaterseizoen in een nieuw Nederlands toneelstuk te zien. Impresariaat Wallis Finkers maakte vandaag bekend dat Stapel in de huid van de illustere Franse veldheer Napoleon Bonaparte kruipt. Op verzoek van Napoleonkenner/regisseur Ursul de Geer schreef Léon van der Sanden een oorspronkelijk stuk over het fascinerende einde van de kleine keizer: Napoleon, adieu. De Geer tekent ook voor de regie en Huub Stapel krijgt gezelschap van o.a. Peter Bolhuis, Tijn Docter en Julika Marijn.

Zijn laatste jaren zit Napoleon Bonaparte verbannen op Sint-Helena, een ellendig stuk rots in de Atlantische Oceaan. Bewaakt door een Engels garnizoen van maar liefst 4000 man, probeert hij met een handjevol getrouwen de Keizerlijke grandeur hoog te houden. Ondertussen dicteert hij zijn memoires, om de geschiedenis zoveel mogelijk in zijn voordeel te herschrijven en beleeft hij vol passie zijn laatste liefde.

Foto: Piek

Lees ook:Napoleon op Sint-Helena genomineerd voor Toneel Publieksprijs
Lees ook:DeLaMar Theater reeds geopend door Loes Luca en Huub Stapel
Lees ook:Tournee Huub Stapel verlengd
Lees ook:NT en Hoge Raad maken voorstelling rondom 200 jaar Grondwet
Lees ook:Wil van Kralingen en Huub Stapel in verfilming ‘De Goede Dood’

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Huub Stapel als Napoleon

 1. A. Wieland

  Woensdagavond ben ik in Emmeloord naar Napoleon op Sint-Helena geweest. Ik vond het geweldig goed gespeeld en op het einde van het stuk schitterende zang! Weer een mooi hoofdrol door Huub Stapel.
  Veel succes verder.

    /   Reply  / 
 2. H.v.d.Toorn

  dinsdagavond 31 januari heb ik in Amphion te Doetinchem dit stuk gezien. Geweldig spel en een grandiose Napoleon met tegenspeler de Engelse gouverneur van St Helena Peter Bolhuis. Samen bereikten ze een grote hoogte. Genoten!!

    /   Reply  / 
 3. P.Rohde

  Kortgeleden heb ik de voorstelling van Huub Stapel als Napoleon op St. Helena in Nijmegen gezien. Een geweldige vertolking van deze rol. Ik was na de voorstelling even in de gelegenheid Huub persoonlijk te complimenteren. Huub was grandioos, maar ook zijn medeacteurs.
  Echter mag ik misschien een kleine omissie in de rolverdeling naar voren brengen. De rol van de Mammeluk Roustan werd welliswaar mooi gespeeld, maar in werkelijkheid was niet Roustan de eerste valet van Napoleon, maar Marchand. Roustan had al jaren daarvoor van N. Afscheid genomen en is derhalve nooit op St. Helena geweest. Jammer dat de auteur deze vergissing heeft gemaakt, maar het doet niets af van de waarde van het stuk.

  Peter Rohde, bescheiden Napoleonkenner

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>