Theater bij acteur Porgy Franssen thuis

Acteur Porgy Franssen vond het boekje bij de V&D. Gewoon, zo´n simpel, dun boekje van de Italiaanse schrijver Alessandro Baricco, maar vanaf de eerste zin raakte Novecento Porgy in zijn ziel. ‘Het leek of het voor mij was geschreven. Het verhaal van Novecento ligt één op één op mijn ziel. Ondanks dat ik geen idee had hoe en waar ik het ging uitvoeren, ben ik destijds direct begonnen met het leren van de tekst.’ In 2004 kwam Porgy´s fascinatie tot een voorstelling, die in 2005 en 2006 door Nederland tourde. Franssen liet het stuk echter nooit los en het bleef altijd op zijn repertoire staan. Tijdens de SAIL Inn van afgelopen zomer speelde hij Novecento voor het eerst bij hem thuis. En dat smaakte naar meer. Daarom herneemt de acteur zijn zielestuk in het weekend van 8, 9 en 10 oktober. Wederom in intieme setting bij hem thuis. Toneel.blog sprak met hem over zijn fascinatie en bijzondere voorstelling.

 Vlak na de eeuwwisseling, in 1900, vindt de matroos Danny Boodmann een baby in een kistje op de piano in de eersteklas salon van de oceaanstomer Virginian. Hij besluit het jongetje onder zijn hoede te nemen en doopt hem Novecento. Novecento groeit uit tot een fabelachtige, door iedereen bewonderde pianist. De beste pianist ter wereld, waarnaar iedereen komt luisteren. Zijn leven lang blijft hij op het schip. Hij durft niet aan wal te gaan, zelfs niet als dat zijn ondergang betekent. In de monoloog Novecento speelt Porgy Franssen de rol van trompettist Tim Tooney, die het levensverhaal van de pianist vertelt.

Porgy Franssen (1957) is acteur en regisseur. In 1997 ontving hij de Mary Dresselhuysprijs voor zijn hele oeuvre. Hij werd bij de eerste lezing geraakt door het werk. ‘Vanaf het eerste woord voelde het als mijn stuk en dat gevoel was heel sterk. De metaforen zijn zo prachtig. Dat jongetje kiest ervoor om altijd op het schip te blijven wonen, zelfs tot het bittere einde. Hij heeft geen groter verlangen dan zijn piano op het schip. Hij begrijpt dat dat genoeg voor hem is. Het leek of ik het in een vorig leven zelf geschreven moest hebben. Of klinkt dat te veel zen?’

De combinatie Barrico en Franssen is geen toevallige. Er stonden al meerdere werken van de schrijver op de speellijst van de acteur. Afgelopen jaar schitterde hij nog naast Ariane Schluter in Ultimo. Het is daarom zeer bijzonder dat Porgy zijn favoriete schrijver in oktober gaat ontmoeten. ‘Ik heb al wel eens vaker contact gezocht. Dat ging dan over rechten bijvoorbeeld. Maar die man is absoluut niet te bereiken. Hij reist de hele wereld over en doet er vanalles naast. Nu geeft hij een paar lezingen in Nederland en de NPS heeft het idee opgevat om hem met mij in contact te brengen.’ Die ontmoeting, ook bij Porgy thuis, wordt ook opgenomen en op 10 oktober uitgezonden bij Avro´s Kunststof. Op de vraag of het hem zenuwachtig maakt, reageert Franssen lachend. ‘Nee hoor, daar ben ik te oud voor. Al zou de president er staan, dan nog maakte ik er niet extra voor schoon!’ 

Er zal echter wel schoongemaakt en heringericht worden voor de speeldata in oktober. Is het niet gek om publiek in je eigen persoonlijke domein te ontvangen? Porgy: ‘Deze ruimte in mijn huis is bij uitstek geschikt voor dit stuk. We wonen in het Westelijk Havengebied in Amsterdam en op de achterond varen grote schepen over het IJ. Ik speel in de woonkamer, waar een kleine tribune komt te staan en daar passen ca. 50 mensen op. Op het moment dat de tribune is opgebouwd en onze persoonlijke spullen zijn weggezet, is het dus gewoon een theatertje. En niet langer onze woonkamer.’

Novecento bij Porgy thuis wordt op 8, 9 en 10 oktober a.s. gespeeld. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Kaarten kosten € 30,00 per stuk, inclusief een drankje. Meer informatie en reserveren: www.porgy.nl

Lees ook:Delfts Rood: een week lang muziektheaterspektakels
Lees ook:Porgy Franssen bij Kunststof TV
Lees ook:Virginia Woolf langer in Delamar te zien
Lees ook:Paul Groot voor het eerst in serieuze toneelrol
Lees ook:Nettie Blanken vervangt Van Kralingen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Theater bij acteur Porgy Franssen thuis

 1. Veringmeier Maria

  een vraag: ik zou heel graag de voorstellin Zijde bij Porgy thuis willen rserveren. kan dat nog en zo ja op welke wijze dan?
  afz. Maria veringmeier

    /   Reply  / 
 2. WILMA DE bruin

  Hallo Porgy
  Leuk dat je wat in mijn gastenboek schreef (je zussen geloofde het niet) tip van een van je zussen (of was het je broer)als je hem mailt schrijft hij misschien wel wat voor je side (is natuurlijk goede reclame voor mij) Dan moet je bed & breakfaest Ned. daarna de-hasselbraam Luyksgesten en nouw ja dan je revouw. Ik zou er wel blij mee zijn!!!!!!!!!!!!
  De rest is zondag om ongeveer 11 uur vertroken en ik heb nog een boek van jullie allemaal gekregen (met namen ook die van jou) dat ga ik morgen in het v liegtuig lezen (we moeten 9 uur vliegen bah)
  maar met deze lectuur en ik iedereen bijna heb leren kennen id het natuurlijk spannend.
  Nu het ga je goed misschien tot ziens, en natuurlijk in afwachting
  Lieve groetjes Wilma

    /   Reply  / 
 3. mandigers

  Hoe bestel ik kaartjes voor stuk op 7 of 8 oktober? Weet iemand dat?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>