Theater na de Dodenherdenking

De Tweede Wereldoorlog, de Holocaust, de opkomst van het nationaal-socialisme, het Nederlands verzet in de oorlog en ons Indische oorlogsverleden spreekt veel theatermakers tot de verbeelding. Regelmatig verschijnen er producties met dergelijke thema´s, maar nooit eerder werd een thematische avond rond de Dodenherdenking gehouden. Theater Frascati, de Brakke Grond, de Engelenbak, het Parooltheater en Perdu, allen gelegen rondom de Amsterdamse Dam, alwaar de Dodenherdenking plaats vindt, openen op 4 mei om 21.00 uur hun deuren. Onder de titel Theater na de Dam zijn die avond theatervoorstellingen te zien die inhoudelijk gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog.

Over Theater Na de Dam
Met Theater Na de Dam wordt een traditie om na de Dodenherdenking toepasselijke teksten voor publiek te lezen opgepakt, maar nu voor een breder publiek toegankelijk gemaakt: in verschillende theaters in en rondom de Amsterdamse theaterstraat de Nes zullen om 21.00 uur bestaande en nieuwe producties te zien zijn.Een greep uit het programma: Bezonken Rood van Toneelhuis/Ro Theater, Hannah & Martin van Mugmetdegoudentand en Lieg ik soms? van Laura van Dolron. Na de voorstellingen is er een ‘late night’ programma met bijdragen van o.a. Jan Jaap van der Wal en Judith Herzberg in de Expozaal van De Brakke Grond. De bijdragen bieden reflectie en openen het gesprek onder leiding van Chris Keulemans over de betekenis, het belang en de toekomst van herdenken. Het slot van het ‘late night’ programma markeert de overgang naar nationale Bevrijdingsdag op 5 mei en biedt het publiek de gelegenheid om te reflecteren op de avond en op het belang van herdenken voor het heden en de toekomst.

Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders (1978) en Bo Tarenskeen (1981). Sinds 2002 lezen zij onder de noemer Barbaren & Co op 4 mei samen met andere theatermakers toneelteksten voor publiek. Het is de bedoeling dat Theater Na de Dam jaarlijks terugkeert, zo mogelijk ook op andere plaatsen, zodat de betekenis, werking en diepte van herdenken een relevante voortzetting krijgt die, zonder aan kracht in te boeten, iedereen zal blijven aanspreken.

Programma Theater Na de Dam (Onder voorbehoud)
21.00 uur Frascati 1 Bezonken Rood Regie Guy Cassiers, Toneelhuis
21.00 uur Frascati 2 Lieg ik soms? Regie Laura van Dolron
21.00 uur Engelenbak Hannie Schaft Regie Helmert Woudenberg
21.00 uur Brakke Grond Hannah & Martin Mugmetdegoudentand
21.00 uur Perdu Jubileum Barbaren & Co i.s.m. JongRAST
21.00 uur Parooltheater Huilen Zonder Geluid Vivien Broekman
21.00 uur Op locatie (n.t.b.) DegrotemonD SKaGeN
23.00 uur ‘late night’ programma in de Expozaal van De Brakke Grond met gespek onder leiding van Chris Keulemans en bijdragen van o.a. Jan Jaap van der Wal en Judith Herzberg.

Kijk voor meer informatie op www.theaternadedam.nl

Lees ook:Programma Theater na de Dam bekend
Lees ook:Programma Theater Na de Dam 2011 bekend
Lees ook:Programma Breakin’Walls Spring bekend
Lees ook:Brakke Grond mag door
Lees ook:Het experiment van Breakin’Walls

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>