Josine van Dalsum koninklijk onderscheiden

Actrice Josine van Dalsum heeft dinsdagmiddag in haar onlangs geopende galerie in Amsterdam een koninklijke onderscheiding ontvangen. Ze is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geworden.
De Amsterdamse wethouder Marijke Vos overhandigde de versierselen, aldus regisseur en echtgenoot van Van Dalsum, John van de Rest.

De actrice ontvangt de koninklijke onderscheiding voor haar ,,belangrijke bijdrage, via theater en televisie, in optredens en interviews, aan het doorbreken van de taboes over de ernstige ziekte kanker en de handicap afasie”, het door hersenletsel niet kunnen vinden van de juiste woorden. Van Dalsum, bekend van onder meer haar rol in de tv-serie Een mens van goede wil, lijdt sinds 2003 aan longkanker. Van Dalsum vierde dinsdag haar 61e verjaardag.

Laatste optreden
In 2005 en 2006 speelde Van Dalsum samen met zoon Aram van de Rest het toneelstuk Leeftijd, over wat kanker teweegbrengt in het leven van een vrouw en haar zoon. Vorig jaar schreef en speelde ze het stuk Vleugellam, over afasie. De toer die ze langs de Nederlandse theaters maakte werd eind 2008 vroegtijdig afgelast in verband met gezondheidsproblemen.  Echtgenoot Van de Rest liet dinsdag weten dat het in ontvangst nemen van de onderscheiding, gezien de slechte gezondheid van Van Dalsum, naar alle waarschijnlijkheid haar laatste publieke optreden was.

(ANP)

Lees ook:Tentoonstelling werk Josine van Dalsum
Lees ook:Josine van Dalsum overlijdt op 61-jarige leeftijd
Lees ook:Josine van Dalsum legt rol neer
Lees ook:Baby voor Bedscènes-acteur Dick van den Toorn
Lees ook:Actrice Georgette Reyevski overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>