Actrice Ank van der Moer geëerd

Annemarie Oster lanceerde onlangs het portret van haar moeder en een van Nederlands grootste actrices, Ank van der Moer (1912 – 1983) op de website www.eenlevenlangtheater.nl. Op deze feestelijke bijeenkomst in de Stadsschouwburg vertelden collega’s zoals Ellen Vogel, Petra Laseur, Willem Nijholt en Joost Prinsen over hun dierbare herinneringen aan deze grande dame van het Nederlands toneel.

De lancering
De presentatie in de Stadsschouwburg op 16 maart begon met de opening van de website door Annemarie Oster. Zij liet vervolgens een aantal highlights zien uit het repertoire van Ank.  Daarna vertelden Ellen Vogel en Petra Laseur over hun samenwerking met haar, vertelde Joost Prinsen over zijn eerste ‘toneelkus’ en liet Willem Nijholt zien hoe hij geacht werd een liefdesscene met Ank te spelen. Een intieme bijeenkomst die werd bijgewoond door vele oudleerlingen en collega’s van Van der Moer.

De koningin van het Leidseplein
De website geeft aan de hand van repertoireoverzichten, privéfoto’s en videobeelden een overzichtelijk beeld van haar werk en leven van Van der Moer, ook wel ‘de koningin van het Leidseplein genoemd’. Met een ontembare speeldrift schitterde zij in ruim 175 stukken. De actrice leek geboren te zijn voor de grote klassieke vrouwenrollen. Tegelijkertijd maakte zij eenzelfde verpletterende indruk in moderner repertoire.

Eenlevenlangtheater
De website over Ank van der Moer is onderdeel van www.eenlevenlangtheater.nl; een website waar steeds meer grote Nederlandse theaterpersoonlijkheden een plek krijgen. Eerder verschenen op de site portretten van onder andere Wim Sonneveld, Ko van Dijk en Alexandra Radius. Later dit jaar verschijnen er portretten van Fien de la Mar, Theo Mann Bouwmeester en Conny Stuart.

Foto: Privécollectie Annemarie Oster

Lees ook:Conny en Fien in eregalerij
Lees ook:Boek over Willem Nijholt verschenen
Lees ook:Pionier van de avantgarde krijgt digitaal portret
Lees ook:Actrice Georgette Reyevski 100 jaar
Lees ook:Publiek nomineert ook Richard III

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>