Frijda en De Walle slepen RTL voor de rechter

Een aantal acteurs uit de televisieserie Flodder heeft een bodemprocedure aangespannen tegen RTL Nederland. Onder andere Nelly Frijda (binnenkort te zien inThe Beauty Queen of Leenane) en Stefan de Walle (nu te zien bij het Nationale Toneel) beweren lange tijd geen herhalingsvergoeding te hebben ontvangen. Dat heeft de Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs (Norma), die de acteurs juridische bijstand biedt, dinsdag laten weten. Naast Frijda en De Walle zijn ook Lou Landré en de weduwe van Coen van Vrijberghe de Coningh naar de rechter gestapt.

Flodder werd begin jaren negentig geproduceerd door First Floor Features. Het productiebedrijf werd in 2004 failliet verklaard, waarna de herhalingsrechten van de komedieserie bij RTL kwamen te liggen. Norma heeft uitgerekend dat er honderden herhalingen zijn uitgezonden waarvoor de acteurs geen vergoeding hebben ontvangen.

Contractueel hebben de acteurs recht op een bedrag van 680 euro per herhaling, stelt Norma-directeur Wisso Wissing. Om wat voor totaalbedragen het gaat, wil Wissing niet zeggen. “De eis is waarschijnlijk onhaalbaar, zo hoog zijn de bedragen”, zegt hij. “Mocht de boedel van First Floor Features niet toereikend zijn, dan eisen we dat RTL alsnog de contractuele verplichtingen nakomt.”

Van de vijf hoofdrolspelers uit Flodder stapt alleen Tatjana Simic niet naar de rechter. “Zij heeft destijds een andere afspraak gemaakt”, stelt Wissing.

Volgens Wissing wordt al lange tijd via de curator van het faillissement met RTL onderhandeld. Die gesprekken hebben volgens hem geen vruchten afgeworpen. RTL is verbaasd over de dagvaarding. “We hadden afgesproken begin september om de tafel te gaan zitten, zegt een woordvoerder. “Drie maanden lang hebben we echter niets gehoord en nu ligt plotseling deze dagvaarding er.” RTL wil vooralsnog niet inhoudelijk reageren op de zaak. Wanneer de eerste rechtszitting plaatsvindt, is nog onbekend.

(Novum)

Lees ook:Acteurs kunnen moeilijk rondkomen
Lees ook:Joan Nederlof is moeder van Georgina
Lees ook:Jon van Eerd wint Gouden Notenkraker
Lees ook:11.000 bezoekers voor 11-Stêdetocht
Lees ook:Bert en Ernie zijn kwaad!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>