Jos Brink homo-emancipatieprijs

Eén keer in de twee jaar kent de regering de Jos Brink homo-emancipatieprijs toe aan mannen, vrouwen, groepen of instellingen die een fundamentele bijdrage leveren of hebben geleverd aan de verbetering van de positie van homoseksuelen in de Nederlandse samenleving. Deze homo-emancipatieprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstvoorwerp. De jury bestaat uit Wim van de Camp (voorzitter), Sonja Barend, Erwin Olaf, Claudia de Breij en Sophie Hilbrand. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Plasterk Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mee ingestemd.Jos Brink (1942-2007), TV-showmaster, presentator, acteur, cabaretier, pastorpredikant en schrijver, heeft zich met succes op diverse manieren ingezet voor de acceptatie van homoseksualiteit.  Met het uitreiken van de Jos Brink homo-emancipatieprijs onderstreept de regering de betekenis van homo-emancipatie als onderdeel van het algemene regeringsbeleid en het belang dat zij hecht aan de bevordering van de sociale acceptatie van deze groep onder de Nederlandse samenleving.

Om voor de prijs in aanmerking te komen moet iemand een fundamentele bijdrage leveren of hebben geleverd aan het bevorderen van de sociale acceptatie van homoseksuelen in de Nederlandse samenleving en daarmee het homo-emancipatieproces. De bijdrage heeft betrekking op een onderwerp dat in of voor de homobeweging belangrijk is of veel heeft betekend voor de maatschappelijke acceptatie van homoseksuelen in Nederland of daarbuiten (en moet aansluiten op de actualiteit en de prioriteiten in het overheidsbeleid). De prijs is een oeuvre prijs. De inzendingen worden beoordeeld door bovengenoemde jury.

De Jos Brink homo-emancipatieprijs wordt in het voorjaar 2009 voor de eerste keer uitgereikt.

Lees ook:Johan Simons wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
Lees ook:Diederik van Vleuten wint Prijs van de Kritiek
Lees ook:Van Warmerdam krijgt Johannes Vermeer Prijs
Lees ook:Debuutstuk Jos Brink in 2012 in de theaters
Lees ook:Prijs voor jarige Toneelacademie Maastricht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>