Aangrijpende Vrijdag nog steeds actueel

Vrijdag---Sallie-Harmsen_-Stefan-de-Walle---het-Nationale-Toneel--Kurt-Van-der-Elst_pers_1Daar staat ie. Georges Vermeersch. In zijn oude huis, net terug uit de gevangenis. Hij staat er met zijn koffertje en kijkt. Kijkt naar het huis dat ooit zijn thuis was. Vermeersch heeft in de gevangenis gezeten voor seksuele handelingen met zijn tienerdochter Christiane. Hij mocht eerder naar huis omdat zijn vrouw bevallen is van een dochter. Alleen is hij niet de vader. Het Nationale Toneel brengt Hugo Claus’ Vrijdag geregisseerd door Casper Vandeputte.

Georges Vermeesch wordt meesterlijk gespeeld door Stefan de Walle. Hij is stil en ingetogen, agressief en gewelddadig en alles daartussenin. Ariane Schluter vlindert door het huis, van het keukentje naar de huiskamer, van haar zojuist thuisgekomen man naar de vader van haar baby. O ja en heel af en toe krijgt de baby ook nog aandacht.

Hoe zal het verder gaan met de familie Vermeersch? Blijven ze bij elkaar? Vergeeft zij hem zijn incest met hun dochter? Vergeeft hij haar haar ontrouw? Daar praten en ruziën Georges en zijn vrouw over. Georges worstelt, vecht en heeft lief. Soms gewelddadig met zijn handen om de nek van zijn vrouw of stekend met een mes richting Erik, de vader van de baby. Dan weer als een gebroken man die fouten heeft gemaakt.

Actueel

Hugo Claus schreef Vrijdag in 1969 en het is bijzonder hoe actueel en speelbaar zijn tekst nu nog is. Sommige toneelstukken maken dat je de tekst zelf wil lezen. Vrijdag is ook zo’n stuk. Meesterlijk geschreven, dat wil je niet alleen zien, maar ook lezen. Het is een tragisch verhaal waarin niet alles is wat het lijkt. De schuldvraag blijkt moeilijk te beantwoorden.

Storend

Het decor bestaat uit verschillende, verrijdbare elementen zoals een keukentje, een enorme trap, of een muur. Sommige elementen schermen de zichtlijnen voor een flink gedeelte van het publiek af. Even kan dat een stijlkeuze zijn maar tijdens belangrijke scènes iemand niet kunnen zien, is gewoon storend.

Vrijdag van het Nationale Toneel intrigeert, neemt je mee en laat je genieten van de prachtige tekst van Hugo Claus én van prachtige acteurs als Stefan de Walle en Ariane Schluter.

Tekst: Ester van Aalst

Foto: Kurt Van der Elst

Gezien: Première 28 november, Theater aan het Spui, Den Haag

Kijk hier voor meer informatie over Vrijdag.

Lees ook:Toneeltekst Hugo Claus onder de veilinghamer
Lees ook:Barry Atsma wordt weer vader
Lees ook:Acteur en dichter Jérôme Reehuis overleden
Lees ook:Een bruid in de morgen: meesterlijk
Lees ook:Onder het Melkwoud de zaal in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>