Juliana’s hilarische toneelrepetitie

Annie M.G. op Soestdijk (foto: Joris van Bennekom)In 1958 schrijft, de toen nog beginnende, schrijfster Annie M.G. Schmidt speciaal voor de toneelclub van Koningin Juliana het toneelstuk Vrouwen om Dr. Deninga. Het waren zware tijden voor de Koningin: Greet Hofmans was net uit het paleis gezet en ze overleefde ternauwernood een huwelijkscrisis. Dus pakt de Koningin haar oude hobby op: toneelspelen. In petit comité is deze eenakter uitgevoerd op Paleis Soestdijk mét Koningin Juliana. 

In het toneelstuk Annie M.G. op Soestdijk van Het Toneel Speelt en Senf Theaterpartners repeteren Koningin Juliana en haar vriendinnen voor het toneelstuk Vrouwen om Dr. Deninga. Met de klanken van Fly me to the moon van Frank Sinatra gaat het toneeldoek open. Een prachtig kijkdoosbos met jaren vijftig meubeltjes. Direct waan je je in de tijd van toen. In de eerste scène vliegen alle amateurtoneelclichés in sneltreinvaart de zaal in. Hilarisch zijn de overdreven gebaartjes, de opgezegde zinnetjes en een regisseur die aan de zijlijn alles voordoet en zachtjes meepraat.

Geen protocol 

Het meest ontroerende moment van de voorstelling is als Koningin Juliana met een sigaretje haar hart lucht aan de regisseuse. Het koninklijke protocol is heel even verdwenen. Ook aan het eind van de voorstelling zie je even de mens Juliana verschijnen. De mens die in een gouden kooitje leeft en daar maar het beste van probeert te maken. Die momenten wil je eigenlijk meer zien want die bieden een mooi tegenwicht voor het komische gedeelte.

Essentie

Annie M.G. Schmidt op Soestdijk heeft een ijzersterke cast: Ria Eimers, Annet Malherbe, Saskia Temmink, Trudy de Jong en Julia Akkermans. Koningin Juliana komt tot leven door het sterke en integere spel van Ria Eimers. Op het toneel staat geen exacte kopie van Koningin Juliana maar een vrouw met haar essentie. Hilarisch is Annet Malherbe, als zij in haar zuurstok-rose galajurk enigszins aangeschoten ’s avonds laat toch komt repeteren en dan af en toe in slaap valt. Saskia Temmink was bijna onherkenbaar met haar lange zwarte paardenstaart en hippe jaren vijftig outfit. Zij speelt de regisseuse die het toneelstuk met de Koningin mag regisseren. Maar hoe regisseer je een vrouw die “de baas” van Nederland is?

Het spelplezier spat van de planken. Verwacht geen inkijkje in het leven van de Koningin maar geniet van de mantelpakjes met keurige vleeskleurige panty’s en de nette dames die daarin leven. Dat doen de actrices ook.

Tekst: Ester van Aalst

Foto: Joris van Bennekom

Gezien: 10 november, Koninklijke Schouwburg, Den Haag

Kijk hier voor meer informatie over de voorstelling.

 

 

 

Lees ook:Löw en Tuinman in Het gouden ei
Lees ook:Carry Tefsen niet meer het theater in
Lees ook:DeLaMar verkoopt al 110.000 kaarten
Lees ook:Los zand op televisie
Lees ook:Bedrog op Net 5

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>