De Laatsten: Een eindeloze zoektocht naar betekenis

Schermafbeelding 2014-10-22 om 17.59.43Het feest is afgelopen en op het toneel verschijnen de vijf laatst overgebleven mensen. Tevergeefs opzoek naar een kurketrekker begint een gesprek over de waarde van het leven. Loopt alles op zijn eind, of is het einde juist onmogelijk? De Laatsten van De Hollanders geregisseerd door Gerardjan Rijnders zet ons aan het denken over de betekenis van het herinneren en over loslaten en vergeten.

Liedschrijver en componist Spinvis, Erik de Jong, schreef de tekst voor dit toneelstuk van De Hollanders, het theatergezelschap dat bestaat uit de acteurs Simone van Bennekom, Thomas Höppener, Eva van Manen, Thijs Prein en Imke Smit. Deze gouden combinatie werpt zijn vruchten af, de muziek en het toneel gaan moeiteloos in elkaar over. Elke klank wordt uitgelicht en krijgt een belangrijke plaats in het geheel toebedeeld. Op de achtergrond zijn de regendruppels buiten hoorbaar en de gedempte beat van de muziek, alsof het feest bij de buren nog in volle gang is. Zo komt de toeschouwer in een bijna gemoedelijke sfeer dichtbij de spelers te staan. Het toneelspel is klein en intiem maar kaart grote levensvragen aan.

Filosofisch

Licht wordt het niet en in het donker zien we soms alleen de gezichten van de vijf vermoeide aanwezigen. De dynamiek tussen de vrienden is herkenbaar. Wie gaat met wie en waarom, wanneer is liefde echt en wanneer is het over? De dialogen zijn treffend en humoristisch, maar niet zonder filosofische ondertoon. Ieder gesprek is gericht op de onmogelijke zoektocht naar de zin van het bestaan, want ‘niets loopt ooit af, verhalen gaan altijd door, zonder clou’. Tussen de bedrijven door wordt er gezongen. Liedteksten als ‘heb je een tic, of ben je aan het dansen?’ en ‘jou overleef ik ook wel weer’ blijven nog lang na het einde van het stuk hangen. De voorstelling is een prachtige samenkomst van muziek, filosofie en de poëzie van de Nederlandse taal.

Gedachtekronkel

Ieder personage vertelt zijn eigen verhaal en leeft zo in een illusie, maar waar eindigt deze waan en begint de werkelijkheid? Met woorden maken we alles waardevol en vaak net iets groter. De grens tussen wat echt is en wat niet lijkt hierdoor te vervagen. De sprekende tekst van De Jong en het sterke spel van De Hollanders nemen het publiek mee in deze gedachtekronkel en laten het niet meer los. De toeschouwers worden gegrepen door het ritme van de taal, de chemie tussen de spelers en de mooie muziek. Als laatsten blijven zij over, enigszins bedwelmd door de verwarrende en meeslepende overpeinzing van het leven.

Tekst: Emma Louise Diest

Foto: Roelof Pothuis

Gezien: Première 19 oktober, Theater Bellevue, Amsterdam

Kijk hier wanneer De Laatsten bij jou in de buurt speelt.

Lees ook:Jonge gezelschap De Hollanders volgen idealen de Tachtigers
Lees ook:What we SEE
Lees ook:Jonge Harten rennen
Lees ook:Extra voorstelling Hij Gelooft in Mij in december
Lees ook:Theatertijdschrift TM op de radio

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>