Missie: IJzersterke Vanden Broecke laat zaal verslagen achter

SetRatioSize690460-Missie-cKoenBroos-04-grootIn de serie Beproefde successen haalt de Stadsschouwburg Amsterdam voorstellingen terug, die met veel enthousiasme werden ontvangen door een groot publiek. Dat het Vlaamse Missie nu voor de vijfde keer voor een volle zaal in Amsterdam speelt, is genoeg reden dit als één van de topstukken van de afgelopen jaren aan te merken. Een belofte die zonder moeite wordt waargemaakt.

David van Reybrouck schreef deze monoloog naar aanleiding van zijn boek Congo, een geschiedenis waarvoor hij vele literatuurprijzen in ontvangst mocht nemen. Voor dit werk haalde hij inspiratie uit de gesprekken die hij voerde met vijftien missionarissen, die hun leven wijdden aan het brengen van het geloof in dit Afrikaanse land. Het land dat al tientallen jaren gebukt gaat onder heftige burgeroorlogen.

Weergaloos

Het enorme podium van de schouwburg is met een zwart doek gehalveerd en er schijnt zwak licht op een katheder. Met langzame tred verschijnt acteur Bruno Vanden Broecke in zijn rol als oude, ‘witte pater’. Hij is gevraagd om iets te komen vertellen over zijn leven als missionaris in Congo. Niets dan zijn stem en mimiek heeft deze weergaloze acteur nodig om de twee uur die komen gaan iedere snaar te raken. Met precisie en subtiliteit weet hij te schakelen tussen de onzekerheden van het werk en de kracht die hij put uit de vastberadenheid waarmee hij deze te lijf gaat. Het publiek hangt van begin tot eind aan zijn lippen. Soms met een lachsalvo van herkenbaarheid, maar nog vaker in een veelbetekenende stilte.

Twijfels

De missionaris raakt het meest als hij zijn twijfels tentoonspreidt. Want missionaris zijn is allang niet meer ‘het zieltjes winnen’ wat men ervan verwacht. Hij brengt geloof in al zijn vormen: hij is arts, psycholoog, leraar, legt wegen aan en is pater. Dit alles brengt hij in een cultuur die mijlenver staat van de beginwaarden van een Westerse geloofsbelijdenis. Want hoe brengt men vastentijd in een land dat chronisch honger lijdt? Hoe ver staat het celibaat van de Afrikaanse moraal van eerst kinderen, dan trouwen? En dan de burgeroorlogen. ‘Ik begrijp er elke dag minder van’, zucht hij. Een land dat ‘aardedonker’ kan worden.

17 jaar was hij, toen hij de keuze nam om missionaris te worden. Het is precies die keuze die nog steeds zijn leidraad in het leven is. Vanden Broecke maakt hem menselijk, met twijfel én overtuiging, met angst én hoop. Het publiek verlaat verslagen de zaal, met smart wachtend op die ene ‘traan van God’, waar hij zo om smeekt.

Tekst: Tim van der Voort

Foto: Koen Broos

Gezien: 10 oktober, Stadsschouwburg Amsterdam

Kijk hier voor meer informatie over Missie.

 

 

Lees ook:Een publiek in trance
Lees ook:HZT kiest icoon voor eerste grote stadsproject Tilburg
Lees ook:Olivier Twist in hedendaags jasje
Lees ook:Première reading Toneelgroep De Appel
Lees ook:Cultuurindex: theater wordt eventindustrie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>