Een goed nest: theater in al zijn eenvoud en kracht

NestDinsdag 7 oktober vond in het De La Mar Theater de première plaats van Een goed nest, een voorstelling naar het boek van Tessa de Loo. De hoofdrollen worden gespeeld door Henriette Tol en Anneke Blok die elkaar als zussen op het toneel opmoeten. Eva en Noor Denekamp zijn totaal verschillend en hebben van jongs af aan een zeer moeizame relatie. De reden dat na jaren de familiebanden weer worden aangehaald is vanwege een groot geheim dat Noor komt vertellen en alle verhoudingen op scherp zet.

Vanaf het moment dat de Amsterdamse kunstenares Noor het huis van haar zus Eva binnenstapt is de ergernis van haar gezicht te lezen. De Achterhoekse boerderij, de zelfgemaakte jam, het saaie gezinsleventje van haar zus, dit is alles waar Noor de kriebels van krijgt. Eva begrijpt op haar beurt niets van het artistieke bestaan van Noor en misprijst haar vele kortstondige liefdesrelaties. Na zo’n lange tijd weten de twee hun ironie nog even achter hun wellevendheid te verbergen, maar zodra de eerste fles wijn is opengetrokken herleeft de rivaliteit en gaan alle registers open.

Humor

Niet alleen in hun personages maar ook in hun spel zijn Henriette Tol en Anneke Blok volledig aan elkaar gewaagd. De actrices weten beiden hun karakters met zo’n overtuigende herkenbaarheid gestalte te geven, wat het tot een zeer humoristische voorstelling maakt. Iedereen kent immers wel een “Eva” of “Noor”. Credits moeten daarbij ook gegeven worden aan Myranda Jongeling voor haar toneelbewerking van het boek van Tessa de Loo. De klassieke discussies over wie mama het servies had beloofd blijven niet cliché, maar zijn zowel komisch als pijnlijk herkenbaar. Op het moment dat Noor haar lang bewaarde geheim onthult is het spanningsveld tussen de zussen compleet.

Compassie

Mooi is dat er tussen de gevoelens van rancune en het oprakelen van oud zeer ook plaats is voor toenadering en compassie. Dit geeft de voorstelling de dynamiek, die voorkomt dat het spanningsveld te oppervlakkig wordt. Tol en Blok vullen elkaar daarin perfect aan. Dat maakt deze voorstelling zo krachtig.

Een goed nest is theater in al zijn eenvoud. Eén ruimte, twee protagonisten en een onverwachte wending die hun verhouding op scherp zet. Een goed nest is een, bij vlagen hilarische, voorstelling die haar publiek van begin tot einde weet te boeien.

Tekst: Saskia Elise

Foto: Sarah Wijzenbeek

Kijk hier wanneer Een goed nest bij jou in de buurt speelt.

Lees ook:Gezien: Medea door het Nationale Toneel
Lees ook:Vileine Loes Luca en Peter Blok in Doek!
Lees ook:Boris van de Ham als de 200ste gastacteur
Lees ook:De stilte aan stukken
Lees ook:Eenzaamheid van de Priemgetallen naar theater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>