Moesson: een kille herinnering aan ons verleden

835-1591-Moesson-HummelinckStuurman-fotoBenvanDuin-04_webIn de zaal van de Leidse Schouwburg staan zes tafels met linnen gedekt, erachter een blauwe wand. Kitty Courbois zit als gast aan tafel, Bram van der Vlugt is ober. De zaal bevat veel incrowd publiek, mensen die de cast kennen. In de zaal veel bekenden van het gezelschap en Indische genodigden. Het is dan ook de première van Moesson, de nieuwe productie van Hummelinck Stuurman.

Jaarlijks komen de diplomaat Ferdy Aronius, zijn moeder en haar vroegere geliefde Mees Stort samen om de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki te herdenken. Het gaat over een vroegere geliefde en de ontknoping van de schokkende waarheid over de dood van broer Ferdy.

De zinnen tijdens de voorstelling worden koud uitgesproken door de moeder en zoon en liggen als glas op tafel. Thom Hoffman als diplomaat maakt het meest een karikatuur van zijn personage. Overdreven geaffecteerd. Het werkt storend. Duidelijk wordt dat de voorstelling uiteindelijk gaat over de liefde.

Moesson lijkt een begin om meer te kunnen vertellen over ons Indische verleden. Bij het verlaten van de zaal zeiden twee Indische dames teleurgesteld “niets te herkennen.”

Tekst: Janneke Holtslag

Foto: Ben van Duin

Gezien: 27 september, Leidse Schouwburg

 

Kijk hier voor meer informatie en speeldata.

 

Lees ook:Trilogie over de Indische familiecultuur
Lees ook:Indrukwekkende Indische Trilogie over familiecultuur
Lees ook:Weinig spanning in Terug naar de kust
Lees ook:Topactrices weer samen in nieuwe tragikomedie La Paloma
Lees ook:Toneelschrijver Bo Tarenskeen krijgt eerste beurs van Cultuurfonds

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>