Fringe: Boos Mannetje is vooral depri

We schuifelen langzaam naar binnen in de vooral zwart geschilderde theaterzaal van het Ostadetheater. Rechts van ons staat een man, in kostuum, met aan zijn pak talloze stropdassen, een lief kettinkje om zijn nek. Naast hem een aluminium karretje met glazen met drank erin. Hij groet iedereen. Mannen met baarden, vrouwen met vooringenomen welwillendheid nemen her en der in het theater plaats voor De bevrijding van Boos Mannetje

‘Ik hoop dat het een lichte middag wordt. Niet het nare akelige verstikkende van knus. Nee, het leuke knus.’ De toon is gezet. Meijer begint over het leven van ene Frans. Zijn arm in gips, legt hij symbolisch op een safari-kussentje. Dan leunt hij naar voren ‘Jammer dat het zo met hem moest aflopen.’

Droevige maar dappere leven

Meijer spreekt verfijnd met een goede dictie en heerlijk taalgebruik. Hij laat ons kennismaken met een man, die creatief en enorm ambitieus is, maar toch niet erg succesvol. We buitelen door de geschiedenis van Frans, leven mee met zijn verlangen naar en daarna de verovering van zijn enorme liefde. Kortdurend geluk. Hij brengt haar ‘onbedoeld en hartverwarmend’ om het leven.

Tijd voor een glaasje! Meijer rijdt de trolley met glazen naar voren en nodigt het publiek uit een glaasje limonade te drinken. Met de nasmaak en de energie van de beweging gaat het publiek opgelucht weer zitten. De zoete smaak wordt snel ontnomen door het voortrazende ongeluk van Frans.

Tenslotte eindigt het droevige maar dappere leven van de man niet in de anonimiteit. Hij maakt geschiedenis. Een historische zwart-wit film aan het einde van de voorstelling getuigt ervan.

De voorstelling is vooral een inktzwarte ervaring die nawerkt, ook als je allang weer in de zon op een terrasje zit. Meijer beklijft, als Mulisch of Hermans, hij heeft een plek veroverd in mijn theater ‘canon’.

Meijer won met De bevrijding van Boos Mannetje in 2013 de Dioraphte Amsterdam Fringe Award en oogstte lof in Zuid-Afrika. Hij speelde in 2014 ook De ondergang van het angstdiertje.

Tekst: Janneke Holtslag

Gezien: 13 september, Ostadetheater, Amsterdam

 

Lees ook:Fringe: Meijer rekent af met scala aan angsten
Lees ook:Pand7090 wint Diorapthe Award op Fringe
Lees ook:De mist rond Ko van Dijk
Lees ook:De Appel komt met interactieve theatermarathon
Lees ook:Amsterdam eert Jeroen Krabbé

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>