Zeeuwse Homerus waar spektakel

De zon gaat onder. Hoog op de rand van Fort Rammekens staan negen vrouwen in zwarte wapperende gewaden, een moderne versie van de Zeeuwse  klederdracht. Het kenmerkende beeld van vrouwen die wachten op de terugkomst van hun zeevarende mannen. Beneden op het drijvende podium een gezongen ode aan de zee:  “O die zee die maar golft. De zee die ons drijft. De zee die begon. En die altijd maar blijft. O die Zee.”  Een van de vele liedteksten die Huub van der Lubbe voor de voorstelling O die zee heeft geschreven.

Een jonge Zeeuw Ilias staat op het punt om te trouwen met Penelope, de moeder van zijn zoon. Maar de rusteloze ziel laat zich door zijn vrienden verleiden tot een vrijgezellenavond. Op de kotter zetten de drie stoere Zeeuwen koers naar het avontuur. Het avontuur dat geïnspireerd is op het Odyssee-verhaal maar dan in Zeeland. Dus varen Ilias en zijn vrienden Joost en Kees met de kotter er nog een keer op uit. Ze ontmoeten een smokkelaar met maar één oog, laten zich verwennen in het welnessresort van Poseidon en natuurlijk wordt ook de onderwereld bezocht.

Visueel feestje

O die zee, een Homerische rockopera is een visueel feestje door de prachtige locatie maar ook de vormgeving en kostuums van Ascon de Nijs. De artistieke leiding, Tom de Ket (regie en tekst), Huub van der Lubbe (liedteksten) en Robert Jan Stips (muzikale leiding) is om je vingers bij af te likken. Een leuke vondst is de rol Voice Over, gespeeld door Harpert Michielsen, die in een eenvoudig zwart t-shirt met daarop de tekst ‘voice-over’ af en toe de gebeurtenissen toelicht. Ook bijzonder zijn de twee zwanen in het water. Twee mannen in duikpak hebben een zwanenhoofdtooi waarmee ze door het water bewegen om stukken podium en bootjes en andere varende elementen in goede banen leiden.

Vrolijke muziekmix

Van der Lubbe heeft een groot deel van de liedteksten geschreven en vervolgens is het door een keur van Nederlandse artiesten op muziek gezet. Dit levert een vrolijke mix van allerlei muziekstijlen op. Want een rockopera moet rocken nietwaar? Er wordt met veel plezier gespeeld en gezongen. En óók de mooie liedteksten zijn goed verstaanbaar.

O die zee is de meer dan de moeite waard om een reisje naar (verre) Vlissingen te ondernemen. Kleed je wel warm aan want buiten en dicht bij de kust kan het zeker op de late avond best fris worden.

Tekst: Ester van Aalst

Foto: Theater de Wegwijzer

Gezien: 13 augustus, Fort Rammekens, Vlissingen

 

Kijk hier voor meer informatie over O die zee.

Lees ook:DOX wint Fenterer van Vlissingen Cultuurprijs
Lees ook:Tournee Huub Stapel verlengd
Lees ook:Nederlandse schrijvers debuteren als toneelschrijver voor HZT
Lees ook:Pierre Bokma en Tjitske Reidinga in hoorspel
Lees ook:DeLaMar Theater reeds geopend door Loes Luca en Huub Stapel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>