Oerol: Genoeg prikkels in T.I.C.S.


Na een lange wandeling door het bos komen we aan op een open plek, waar ik plaatsneem op één van de kleine boomstammen, die als ongemakkelijke zitjes dienen. We kijken naar een kleine, lege grasvlakte met een grote bospartij daarachter. Uit de verte komt een man in pak aan. Hij schuifelt langzaam naar voren, neemt plaats op de witte stoel die hij meedraagt, maar schrikt op door een naar geluid. Hij onderneemt dezelfde handeling, tot hij weer gestoord wordt. Zo wordt de handeling een aantal keer herhaald, herhaald en herhaald. De toon van T.I.C.S is meteen gezet.

In de montagevoorstelling T.I.C.S.  (Tourette’s Impulsive Corps Symphony) van Klemens Patijn / TG Goed gezelschap worden we uitgenodigd in het drukke hoofd van acteur Klemens Patijn, die leidt aan het Gilles de la Tourette-syndroom. Dit betekent dat hij constant wordt geconfronteerd met tics,  die zich zowel verbaal als fysiek uiten. Tegenover hem staat muzikant Arend Niks, die hem zowel uitdaagt, treitert als bijstaat. Dit ongewone, maar verfrissende uitgangspunt levert hilarische, maar ook ontroerende situaties op. Zoals wanneer Klemens een spreekbeurt probeert te houden, maar de stemmen van de andere vervelende kinderen en docent hem teveel prikkelen. In een fractie van een seconde weten de acteurs een nieuwe (muzikale) situatie neer te zetten, met minimale hulpmiddelen en constant weten ze mij meteen te raken. Ook omdat de tics van Klemens niet altijd alleen gespeeld overkomen, maar echt getriggerd lijken te worden door de muziek of stemmen van Niks.

Maar ook het decor vertelt een eigen verhaal. Prachtig is het moment dat het publiek zich omdraait en vanuit alle bomen ineens ziekenhuiswitte t-shirts hangen. Telkens word ik overvallen door het besef hoe dicht humor en ontroering bij elkaar kunnen liggen. Voldaan ben ik aan het einde en enorm geprikkeld. “Onherroepelijk” en “onontkoombaar” mijn favoriet op Oerol 2014.

Tekst: Tim van der Voort

Foto: TG goedgezelschap

Gezien: 14 juni, Oerol, Terschelling

Lees ook:Atelier Oerol gereduceerd
Lees ook:Oerol: Moeremans Ibsen perfect in balans
Lees ook:Oerol krijgt subsidie
Lees ook:Oerol: Mansholt weet niet te boeien
Lees ook:Meer bezoekers op Oerol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>