Oerol: Opening mist wauw-effect

Toneelgroep Oostpool opende Oerol 2014 met Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? Regisseur Joeri Vos bewerkte het verhaal van de Noorse schrijver Johan Harstad op een ruime vlakte aan zee in het oostelijke puntje van Terschelling. Een perfecte plek om de bescheidenheid van hoofdpersoon Mattias neer te zetten.

Mattias (Roland Haufe) is groot fan van Buzz Aldrin. De tweede man op de maan. De man die Neil Armstrong in 1969 in de schijnwerpers laat staan en hij bewust een stapje naar achteren doet om vooral niet op te vallen, om onzichtbaar te zijn. Mattias, op zijn schoolfeest verkleed als zijn idool Aldrin in heus ruimtekostuum, wil ook zo zijn. Is het gek om in deze tijd niet vooraan te willen staan? Zijn bescheidenheid overtuigt. Het overtuigt door de vraag die het oproept in tijden waarin prestatiedwang om de beste te zijn nog overal voelbaar is.

Afstand

Deze rode draad is helder en voelbaar. Ook als Mattias door zijn grote liefde na twaalfeneenhalf jaar aan de kant gezet wordt, blijft hij rustig en begripvol. Hij plaatst zichzelf bewust op de achtergrond. Hoe ingetogen Haufe ook spreekt en Mattias zo dichtbij zich weet te houden, is het moeilijk om als kijker gegrepen te worden. Door het dragen van koptelefoons, die ons mee zou moeten voeren met de live-muziek en het spel, blijven we helaas op afstand. De acteurs kijken ons aan, maar we horen ze via een headset.

Naast Mattias zijn er een zevental acteurs/muzikanten die veelal een dubbelrol op zich nemen. Ieder personage heeft een verhaal. Ieder verhaal wordt verteld. Mattias blijft zo op de achtergrond, terwijl hij centraal zou moeten staan. Hoe verhoudt ieder verhaal zich tot hem? Lukt het Mattias dan misschien toch om de gewenste bijrol te spelen? Er zijn te veel thema’s gekozen om in negentig minuten tot zijn recht te laten komen. Met vlagen lukt het om te raken, maar onderwerpen als de oorlog in Joegoslavië en de gebeurtenissen in Srebrenica bemoeilijken dat.

Wauw

De kwaliteit van de live-muziek, het spel en de locatie konden de opening van Oerol 2014 een ‘wauw-effect’ geven, maar helaas is dat niet gelukt. Daarbij heeft Joeri Vos een kans laten liggen om Suzan Boogaerdt een bijrol te laten vervullen. Ondanks dat zij een overtuigende man neerzette, zou zij Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? naar een hoger niveau kunnen tillen.

Tekst: Inge Schouten

Foto: Sanne Peper

Gezien: 13 juni, Oerol, Terschelling

Kijk hier voor meer informatie en speeldata.

Lees ook:Gesprek over Oerol-voorstelling met Joeri Vos en Bastiaan Woltjer (deel 1)
Lees ook:Gesprek over Oerol-voorstelling met Joeri Vos en Bastiaan Woltjer (deel 2)
Lees ook:Met voorverkoop Oerol BTWregel omzeilen
Lees ook:Oerol krijgt nieuwe directeur
Lees ook:Bezwaar Oerol tegen OC&W gegrond verklaard

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>