‘Wish you were here’ Biertje?

Op de stoelen van de Grote Zaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg liggen als in een vliegtuig witte doekjes voor de hoofden. Zo te zien kunnen we onderuit tijdens de voorstelling Wish you were here, Büchner.

Zin in! De vorige die ik zag over Tsjechov herinner ik me maar al te goed. Toneel, net als elke andere kunstvorm, blijft je je leven lang bij. De zaal is overwegend gevuld met zestig plus, de rest, vanaf 19 jaar.

Danton’s dood, juweel

Ter voorbereiding bezocht ik vrijdag Danton’s dood, een juweel van een voorstelling die, onder strakke regie, de golfbeweging van het leven toont met een einde wat je kunt opvatten als een politiek pamflet of een natuurlijk gegeven.

Lamlendig

‘In memoriam’ door Hans Kesting begint evenwichtig. De rest van de avond is even lamlendig als de acteurs zich gedragen. Van Kesting zien we alleen benen met groene wippende gympen. Hij peutert regelmatig in zijn neus. Frieda Pittoors in voorbeeldige luisterhouding net als het publiek.

Heerlijke zomeravond lokt

Gijs Scholten van Aschat verlaat het podium en gaat zitten op de eerste rij, inmiddels verlaten twee stellen de zaal. Ook ik denk even aan de heerlijke zomeravond die lokt. Voedt deze avond nog? Gaan we niet liever naar een theaterpoging als Warenhuis dan naar een college dat niet voldoende is afgestemd op thema en doelgroep?

Biertje?

De avond komt fragmentarisch over. De rode draad: een vaag streepje als een mislukte zwangerschapstest. Als de wijninkoper van Duitse wijn ons vanaf het podium toespreekt, vermoed ik dat hij de gratis borrel na afloop sponsort. Dat blijkt niet het geval. De vermoedelijke rode draad: ‘angst en kansen’, Toneelgroep Amsterdam: Minder is meer! Rust uit.

Een dame op het toilet: ‘Kirsten van den Hul, alsof je een kleuter hoort praten’. Een andere met een doffe blik op het terras: ‘vreselijk’. We praten even over de ‘witte doekjes’ die canvastasjes blijken. ‘Handig ik doe er mijn schoenen in’, zegt ze. We vertellen elkaar flarden uit ons leven en drinken een biertje. Het was leuk publiek.

Tekst: Janneke Holtslag

Gezien: 31 maart Stadsschouwburg Amsterdam

Foto: Jan Versweyveld

Lees ook:Danton’s Dood: filosofische ambities, maar raakt niet
Lees ook:Festivalvoorstelling Dantons Dood eerste in tunnel Adam CS
Lees ook:Hans Kesting breekt voet
Lees ook:Internationaal Impro Theater Festival van start
Lees ook:Leiden Schemerstad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>