Madame Rosa: ontroerend mooi

Met Madame Rosa viert Anne Wil Blankers haar vijftigjarige jubileum bij het Nationaal Toneel. Dezelfde plek waar zij vijftig jaar geleden debuteerde. De regie is in handen van regisseur en artistiek leider van het Nationaal Toneel, Theu Boermans.

Madame Rosa speelt zich af in de jaren ’70 in Parijs. Anne Wil Blankers speelt Madame Rosa, een Jodin van Poolse afkomst, die na een leven als tippelaarster een pension begonnen is. In dit pension vangt ze tegen betaling kinderen van prostituees op. Nu is Rosa oud en kan ze niet meer voor de kinderen zorgen. Alleen Arabische Momo is bij haar gebleven. Niemand is hem komen halen: zijn moeder is dood en het is onduidelijk waar zijn vader is. “Je bezorgt me boodschappen en zorgen”, zegt Madame Rosa tegen haar Momo. Langzaam veranderen de verhoudingen: niet Rosa zorgt voor Momo maar hij zorgt voor haar.

Ontroerend mooi

Madame Rosa is een toneelbewerking van het beroemde boek La vie devant soi van Romain Gary. Misschien is het wel bekender door de verfilming van het boek met Simone Signoret. Net zoals in de film steelt Madame Rosa de show. Anne Wil Blankers laat een sterke en tegelijkertijd steeds fragieler wordende vrouw zien. Bijna tot tranen geroerd raak je als Momo tegenover zijn, ineens opduikende, vader onvoorwaardelijk voor haar kiest, zijn Madame Rosa. Het eerste deel van het toneelstuk is aan de trage kant maar dat wordt later goedgemaakt.

Een grote kijkdoos als decor

Het decor neemt je in een klap mee naar de jaren zeventig. Op een paar vierkante meter zie je een heel huis: woonkamer, keuken, toilet en slaapkamer. Het heeft iets weg van een grote kijkdoos, vooral doordat de kamers ook plafonds hebben waar ouderwetse kroonluchters aan hangen. Het is over een beetje over de top maar past oh zo goed bij Madame Rosa en Momo.

Met Madame Rosa viert Anne Wil Blankers haar jubileum met verve. Dat kan niet zonder sterk tegenspel van Stefan de Walle (Dokter Katz) en Mohammed Azaay (Youssef Kadir, vader van Momo) maar vooral niet zonder Aziz Azakim, haar Momo. Ouder worden zoals Madame Rosa wil ik liever niet maar ouder worden en schitteren zoals Anne Wil Blankers? Graag!

Tekst: Ester van Aalst

Foto: Kurt der Elst

Gezien: 23 februari, Rotterdamse schouwburg

Madame Rosa is nog te zien tot en met 7 mei. Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook:Anne Wil Blankers viert jubileum als Madame Rosa
Lees ook:What we SEE
Lees ook:Nationale Toneel zoekt jong talent
Lees ook:Anne-Wil Blankers even terug bij NT
Lees ook:Anne: Gevangen tussen nachtmerrie van oorlog en eeuwige droom van vrede

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>