Welkom in het bos: weinig nieuws, toch spectaculair

De voorstelling Welkom in het bos, geschreven door Alex van Warmerdam, vangt aan. Het stuk ging in 2002 in premiere, maar staat nu ruim tien jaar later weer op de planken met een nieuwe cast. Dora (Hadewych Minis), de stereotype vrouw uit Oud-Zuid, is het bos in gevlucht, weg van haar man. Samen met haar vriendin Fannie (Tiny Bertels) gaat ze op avontuur.

Twee vrouwen in strakke mantelpakjes en met keurig tasjes vallen op midden in het ruige bos. Al snel komen ze de vreemdste figuren tegen (Pierre Bokma). Een timide faun blijkt opeens een brave huisarts te zijn. Er wordt een elf vermoord. Op zoek naar een slaapplek stuiten ze opeens op een priester die alle hosties zelf op eet in plaats van uitdeelt. Een jager komt om de hoek kijken. Meerdere malen wordt Dora verteld dat ‘elkaar helpen’ een van de plichten uit de natuur is.
Na verloop van tijd drijft de honger, de dorst en de verdere ontberingen de vriendinnen uiteen. Met elkaar delen, compromissen sluiten en elkaar helpen blijkt lastig te zijn. Dit komt echt naar voren als Dora vastzit onder een grote boomstam…
Sprookje

 

Het decor is minimalistisch en er wordt gebruik gemaakt van een gering aantal attributen. Alsnog waant het publiek zich vanaf het eerste moment in een groot donker bos. Het licht heeft hier een belangrijk aandeel in. Het is donker op het toneel en er wordt gespeeld met kleine verschillen in het lichtgebruik. Het zorgt voor een sprookjesachtige sfeer. Er wordt zeer dynamisch geacteerd met veel verschil in spraakvolume. Pierre Bokma weet zich in een mum van tijd te transformeren naar de meest uiteenlopende, absurde personages. Allemaal even overtuigend en haarfijn uitgevoerd. Het maakt de voorstelling een spektakel om naar te kijken. De tekst is zeer sterk en weet het publiek elke scène weer te verassen door opeenvolgende contradicties. Hierdoor ontstaat een luchtige en humoristische voorstelling. Na verloop van tijd is het wel de vraag waar alle korte avontuurtjes naar toe werken. Het is enigszins een opsomming van veel dwaze scènes zonder een duidelijke samenhang en climax. Wel komt de hulpeloosheid van de hedendaagse mens in de natuur duidelijk naar voren. De algehele voorstelling staat als een huis, maar brengt weinig vernieuwing. Welkom in het bos is een traditionele voorstelling met een absurd tintje.

Tekst: Gaby Langendijk

Foto: Ben van Duin

Gezien: 29 januari, Stadsschouwburg Amsterdam

 

Meer informatie over Welkom in het bos vind je hier.

 

Lees ook:Spelen bij TA: Alwin Pulinckx over laatjes openen
Lees ook:Welkom in de familie: Een meesterlijke voorstelling vol ergernissen
Lees ook:Carice van Houten wordt WNF-ambassadeur
Lees ook:Oostpool samen met Boogaerdt/Van der Schoot
Lees ook:Vier stereotype homo’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>