Rost hoort thuis in professionele circuit

Theatergroep Toetssteen onderzoekt in Rost het verleden van een van de meeste gehate Nederlandse vrouwen: Rost van Tonningen. Het Amsterdamse Badhuistheater is met haar intieme decor een passende speelplek. Op het toneel staat een schommelstoel, een knusse kachel, een vergadertafel en een tweezitsbank. Het zaallicht  is nog uit wanneer de huishoudster (Hedy Wiegner) met aan haar arm de weduwe Rost van Tonningen (Marijke van der Velden) opkomt. De weduwe wil graag het onrecht wat haar en haar gezin op nationale televisie is aangedaan rechtzetten. Vooral haar twee zoons hebben daar maatschappelijk onder te lijden gehad.

Iedereen in het leven van de zwarte weduwe blijkt een geheime agenda te hebben. Ook de weduwe zelf. In het huis leeft de kleinzoon (Pyke van Koutrik) van een dierbare vriend van de weduwe. Deze kleinzoon van een foute kunsthistoricus uit de Tweede Wereldoorlog is op zoek naar verdwenen kunst uit de oorlog. De hoofdredacteur (Lucas Beerekamp) van een krant zorgt ervoor dat een jonge journaliste (Annemarie de Gee) infiltreert in het leven van de weduwe. Chris Redmeijer speelt topman van een geheime organisatie die de islamisering van Europa wil tegengaan. Hij is een persoonlijke vriend van de weduwe en probeert een grote schenking los te krijgen.

Gerechtigheid

De weduwe Florrie Rost van Tonningen is in dit verhaal op zoek naar gerechtigheid. Volgens haar is haar man na de Tweede Wereldoorlog  tot zelfmoord gedreven door de Nederlandse binnenlandse strijdkrachten. Zij geeft een duidelijk beeld van de Nederlanders die tijdens de oorlog de kant van de Duitsers hebben gekozen. Ook zij steekt haar liefde voor het toenmalige gedachtegoed van de Duitsers niet onder stoelen of banken.

Top van het amateurtoneel

Toetssteen laat doormiddel van dit stuk (geschreven door Erris van Ginkel) zien dat zij behoren tot de top van het hedendaagse amateurtoneel. Dit stuk hoort thuis in het professionele circuit en verdient grotere theaters. Ik was van begin tot eind gebiologeerd door het verhaal en het zeer goede spel van de acteurs. Vooral Marijke van der Velden als de weduwe en Pyke van Kourtik als de kleinzoon speelden magistraal. De regisseur Edo van Dijken heeft ervoor gezorgd dat hij de acteurs op hoog niveau heeft gekregen voor dit stuk. Een heerlijke voorstelling in een heerlijk knus theatertje.

Historisch badhuis

Het blijkt dat tegenwoordig veel ouderwetse badhuizen andere bestemmingen hebben gekregen. Op het Boerhaaveplein is een badhuis omgetoverd tot theater. Ik was er nog nooit geweest dus was erg nieuwsgierig. Bij binnenkomst een klein halletje waar de wc’s te vinden zijn en de kaartverkoop plaatsvindt. Rechts in de foyer hangt de sfeer van een kantine waarin iedereen welkom is. De theaterzaal loopt in een ronding, is breed maar niet diep. De zaal ademt voor mij historie uit. Dit gebouw leeft en het lijkt me heerlijk voor acteurs om hier te spelen.

Tekst: Virginio Papa

Gezien: 16 januari, Badhuistheater, Amsterdam

Rost is nog tot 25 januari te zien in Amsterdam. Kijk hier voor meer informatie.

 

Lees ook:Een avondje heerlijk leedvermaak
Lees ook:La Paloma stelt teleur
Lees ook:Bedrog op Net 5
Lees ook:Grappige Sherlock zonder spanning
Lees ook:Hilarische satire in School for Scandal

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Rost hoort thuis in professionele circuit

 1. Peer de Baan

  Hmm…Ik vraag me af hoe geloofwaardig een recensie is,wanneer hij, zoals in dit geval, is geschreven door een speler van genoemde amateurgroep…

    /   Reply  / 
  1. Eva

   Precise !Ik ben het er helemaal mee eens !

     /   Reply  / 
 2. Inge Schouten Auteur

  Beste Peer,
  Je hebt daarin gelijk. Je kunt vraagtekens zetten bij de geloofwaardigheid.De schrijver van dit artikel is in het verleden bij Toetssteen betrokken geweest.De instructies die alle redacteuren krijgen is om zo kritisch mogelijk te kijken en hun eventuele relatie met een groep of spelers of andere vooroordelen opzij te zetten.Daar vertrouw ik dan op. Groet, Inge

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>