Inside Out: merkwaardig verbond met jongeren

Van Wunderbaum weten we inmiddels dat de komende jaren in het teken staan van het thema The New Forest; een theatrale zoektocht naar initiatieven voor een nieuwe samenleving. Zo onderzocht Wunderbaum een nieuwe bestuursvorm in De komst van Xia en werd de zorg onder de loep genomen in Hospital. Ook Inside Out valt onder deze paraplu en behandelt de visie van zogenaamde probleemjongeren op hun toekomst.

Om het zo oorspronkelijk mogelijk te houden is de voorstelling ook gemaakt met een groep jongeren uit besloten behandelcentrum De Koppeling. Allereerst was daar een schrijf-project met de organisatie Studio 52nd en vervolgens is Wunderbaum er ingestapt om ook daadwerkelijk een voorstelling te maken met medewerking van de jongeren. En we zijn gewaarschuwd: “Noem ons geen probleemjongeren. Wij zijn gewoon een beetje ingewikkeld”.

Detectiepoortjes en mee naar de wc 

Bij het binnenkomen van de zaal valt je allereerst het vertrouwde groene neonlicht op, zo’n beetje het beeldmerk van The New Forest. Daarnaast staan er twee wat industrieel aandoende hokjes op het podium. Een lijkt een beetje op een kantoortje, het andere heeft wat weg van een bushalte. In het midden staat Matijs Jansen. Met zijn electrische gitaar heet hij ons zingend welkom en laat ons weten dat ‘de jongeren’ straks opkomen. “Ze zijn wel stil voor hun doen”. Dan vertelt Matijs (ongezongen) over zijn eerste indrukken van De Koppeling. Over detectiepoortjes en iemand mee naar de wc en wat er allemaal niet en wel mag. Dat de jongeren daar zeven keer per dag een kwartier naar buiten gaan om ‘uit te waaien’. “Dat zouden wij ook moeten doen”.

Als vervolgens de jongeren zelf opkomen ontvouwt zich een montagevoorstelling met scènes, gedichten en liedjes die (bijna) allemaal door de deelnemende jongeren zijn geschreven. Zelf spelen ze ook mee, maar Walter Bart, Maartje Remmers en Matijs Jansen spelen beurtelings de meeste rollen, en worden geacht Braziliaanse gangsters in Brooklyn te zijn, vampieren op een feest in de Efteling of om vulkaan en vlammetje te spelen. En dat doen ze vol overtuiging en zonder commentaar. En dat is knap. Want de teksten zijn niet van Shakespeare, Beckett of Ibsen en de verleiding is wellicht groot om over de hoofden van de jeugdige schrijvers even een blik van verstandhouding te wisselen met het zo vertrouwde theaterpubliek.

Bloedserieus

En dat zegt misschien het meest over de inzet en de energie waarmee Wunderbaum in dit project is gestapt. En vooral ook het wederzijds respect dat acteurs, begeleiders en regisseurs voor elkaar hebben gekregen. De voorstelling werkt omdat de acteurs de schrijvers bloedserieus nemen. En natuurlijk vliegen er hier en daar wat jongeren uit de bocht met een gebrek aan focus of een niet ter zake doende opmerking. Maar de energie, het plezier en de gedrevenheid van de jongeren is aanstekelijk en innemend. Dat één van de jongeren er om allerlei ingewikkelde redenen vanavond niet bij kon zijn is niet eens heel erg, want dankzij de beamer wordt zijn aanwezigheid digitaal opgelost. Het draagt allemaal bij aan de bonte verzameling van indrukken die we voorgeschoteld krijgen. Maar bovenal zien we een merkwaardig verbond van de makers van Wunderbaum met de jongeren uit de Koppeling wat resulteert in een podium waarop de jongeren hun dromen, wensen en verlangens kunnen uitspreken. Met een staande ovatie als gevolg. En dat mag ook wel eens.

Tekst: Bart van Ree

Foto: Richard van Herwaarden

Gezien: 21 december, Rotterdamse Schouwburg

Inside Out is voorlopig niet meer te zien. Vanaf 14 maart is Wunderbaum in België en Nederland te zien met het volgende deel van The New Forest: De Wet

Lees ook:Speel mee in The New Forest met Wunderbaum
Lees ook:Theater Rotterdam pakt groots uit met BLABLABLA…ACTNOW!
Lees ook:The New Forest biedt wonderlijke ideeën voor de toekomst
Lees ook:Theater Rdam maakt eenmalige performance in week tijd
Lees ook:Allemaal Afrikanen en 16 jongeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>