Hilarisch Hitchcock hommage

Vijf acteurs die het hele oeuvre van Alfred Hitchcock in één avond gaan spelen. Het publiek wordt gevraagd om de telefoons aan te laten en zoveel mogelijk beeld- en filmopnamen te maken. Je  weet immers maar nooit wat er gaat gebeuren. Meteen daarna laten de vijf ons voor de eerste keer schrikken. De toon is gezet.

Met een vrolijke vaart duiken de acteurs vol passie en plezier in de hilarische hommage aan Hitchcock. Op het toneel staat een piepklein theatertje met  fluwelen rode gordijnen en goudgele franjes. Op de achterwand zie je de hele wereld aan je voorbijrazen: een spannende rit langs een ravijn, het hotel Bates, het meertje waarin heerlijk gezwommen wordt, de trein waarin een eigenaardige man aanbiedt om iemand voor je te vermoorden als je dat ook voor hem doet. En zo reizen Sander de Heer, Hymke de Vries, Filip Bolluyt, Renée van Wegberg en Lex Passchier door het spannende verhaal.

Perfecte timing

Het pauzedoek valt met een echte cliffhanger. Nou ja, de acteurs spelen dat het pauze is. Wij mogen daar heerlijk van meegenieten en krijgen een inkijkje in wat er achter de schermen gebeurt. Naast het spannende verhaal is dat de kracht van deze voorstelling: alle decorstukken en rekwisieten worden door de acteurs zelf neergezet, voorbijgereden en weggehaald. Mét een perfecte timing.

Vogels en vliegtuigen

In het laatste deel van de Hitchcock-trilogie heeft het Thriller Theater de lat hoog gelegd. Alle 53 films van Hitchcock in één voorstelling is geen sinecure. De vogels uit Birds vliegen regelmatig voorbij. Het vliegtuigje uit North by Northwest en natuurlijk de ijzingwekkende douchescène uit Psycho. Waarschijnlijk mis je meer dan je je realiseert maar Martin Bril schreef al dat het helemaal niet erg is dat je meer mist dan dat je meemaakt. Het enige wat jammer is, is dat het de laatste uit de Hitchcock-trilogie is.

Tekst: Ester van Aalst

Gezien: 21 november, Theater de Stoep, Spijkenisse

Foto: Joris van Bennekom

Meer informatie over De man die het wist vind je hier.

Lees ook:Suspense Hitchcock traag op toneel
Lees ook:Komische thriller ’39 Steps’
Lees ook:Alfred Hitchcock-films worden toneelstuk
Lees ook:Trilogie over de Indische familiecultuur
Lees ook:Het Thriller Theater stopt

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hilarisch Hitchcock hommage

 1. Agnes en piet bartelse

  Vorige week in Ermelo de man die het wist bezocht. Wat een briljant maar ook kostelijk stuk. Spanning en humor wisselen elkaar naadloos af. De vormgeving getuigd ook van een grote genialiteit (en dat is niet overdreven). Binnenkort de laatste voorstelling dus ga kijken voordat het te laat is.

    /   Reply  / 
 2. Inge

  Beste Agnes en Piet,
  Wat leuk om te horen dat jullie genoten hebben!
  Groet, Inge

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>