Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden):Een hartverwarmend gesprek

Terwijl er zachte gitaarmuziek klinkt op de achtergrond, licht langzaam een lange tafel op achter de waas van een doorzichtig doek. We gaan terug in de tijd en zien een vader met zijn jonge dochter; zij speelt en hij smeert voor haar met zorg een boterhammetje met pindakaas. Er heerst een gemoedelijke sfeer, een rust en een tederheid die deel uitmaken van een herinnering aan een fijne jeugd. Dan verandert de setting; de dochter verschijnt als volwassen vrouw voor het doek en de vader blijft achter. Een telefoongesprek is het begin van de voorstelling Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden).

Een dochter en een vader, een relatie die wordt overschaduwd door een groot verdriet. Naarmate het gesprek vordert wordt duidelijk dat het gemis van een moeder en vrouw de levens van de personages nog stevig in zijn greep houdt. De gesprekken verlopen stroef en er wordt weinig gezegd, maar in de stilte klinkt een diep verlangen naar vroeger. René van t Hof zet als vader, door middel van zijn fijne mimiek en nauwkeurige timing een prachtige rol neer. Zijn stuntelige manier van spreken, gebogen houding en verlegen oogopslag dragen bij aan het beeld van een man die door het verlies van zijn vrouw alle houvast in het leven is verloren. Marieke de Kleine lijkt in haar spel in vergelijking met Van ‘t Hof minder zeker, maar juist deze ogenschijnlijke onervarenheid geeft de rol van de dochter kleur.

Intense dialogen

De nieuwe vrouw in het leven van de vader is bezig met het herinrichten van het huis waarbij ze hem verplicht om afscheid te nemen van alle oude meubelen en de daarbij horende herinneringen. De dochter schrikt wanneer zij dit hoort en hoewel haar vader ook niet toe lijkt te zijn aan deze grote verandering kan hij door de angst voor de eenzaamheid geen weerstand bieden aan de eisen van zijn vriendin. Na de dood van de moeder is het voor zowel de vader als de dochter moeilijk de nieuwe positie in het leven en in hun relatie te bepalen. Het rouwproces is nog aan de gang en roept veel vragen op. Wanneer is het geoorloofd voor een vader steun te vragen aan zijn dochter en in hoeverre mag een dochter rekenen op haar vader?

Het stuk wordt gespeeld in een kleine zaal, wat de toeschouwer de gelegenheid geeft zich even te verliezen in de intensiteit van de dialogen. Het decor is sober, minimalistisch, zonder het gebruik van felle kleuren en veel attributen, zodat het sterke samenspel door niets wordt onderbroken. Het licht is gedempt en heeft iets weg van een schemering waardoor de grens tussen het heden en het verleden even lijkt te vervagen. In dit stuk worden de vele facetten van de kwetsbare relatie tussen vader en dochter op een zeer oprechte manier weergegeven. Het is een korte voorstelling en daarom ook zo aangrijpend. Met mijn Vader in Bed (wegens omstandigheden) laat de kracht zien van ingetogen en verfijnd toneel.

Tekst: Emma Louise Diest

Foto: Sanne Peper

Gezien: Première 28 september, Toneelschuur Haarlem

Lees ook:Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) geselecteerd voor Duits theaterfestival
Lees ook:Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden)nu als Bellevue Lunchvoorstelling
Lees ook:Dat Smoel van Susan Visser
Lees ook:Tenzij je geluk hebt
Lees ook:Krijg nou Titus wordt vervolgd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>