De hartverscheurende dood van een handelsreiziger

Een handelsreiziger komt terug van -weer- een onsuccesvolle handelsreis. Willy Loman probeert uit alle macht de Amerikaanse droom waar te maken. Een mens telt immers alleen mee als hij succesvol, rijk en geslaagd is. Toch? Alleen wat als dat niet lukt? Als steeds meer deuren voor je neus dichtgaan? Als je kinderen niet geloven in de vooruitgang? Als je vrouw maar boterhammen blijft smeren? De wereld van Loman, gespeeld door Herman Gilis, stort in en hij vlucht naar het verleden en in fantasieën. Dood van een Handelsreiziger is momenteel te zien bij het Ro Theater. Ester van Aalst ging kijken.

Behalve Willy Loman en zijn overleden broer (Jack Wouterse) hebben alle acteurs ‘rare’ kleding aan: iets te groot, te stijf en ietwat bombastisch. Dit benadrukt mooi het feit dat Loman de weg kwijt is. Zo normaal als hij er uit ziet, zo vervreemd is hij in het werkelijke leven. Pratend en discussiërend met zijn overleden broer en andere personages uit lang vervolgen tijden. Centraal op het toneel staat het kleine papieren huisje van het gezin Loman. Vanuit dit huis lopen rode lijnen naar grote rode punaises in de vloer. De vele reizen van Loman zijn letterlijk op de vloer terug te vinden. Maar ook de financiële misère is zichtbaar: het paadje naar de ingang van het huis wordt gevormd door rekensommen op de vloer.

De muziek is in de handen en stem van Maartje Teusink. In haar nette jaren vijftig jurkje en lippen met prachtig rode lipstick begint ze de voorstelling prachtig zingend om langzaamaan naar de zijkant van de het toneel te gaan. Daar staat een kleine muziekwereld voor haar klaar. Muziek komt en gaat en is een organisch geheel met het toneelstuk. Een groot compliment voor Maartje Teusink en Beppe Costa.

Natuurlijk gaat er iets mis tijdens een première. Meestal merkt het publiek daar weinig of niets van. Helaas werden de zaal en toneelspelers opgeschrikt doordat er iemand op de eerste rij onwel werd. Het gezicht van Teusink spreekt boekdelen. De veelgehoorde vraag: ‘Is er een dokter in de zaal?’ blijkt echt nodig. De dokter is aanwezig en samen met iemand van de techniek wordt de vrouw snel en zorgzaam naar buiten gebracht. In de zaal ontstaat een hoe-gaan-we-nu-verder-gevoel? Zacht zegt actrice Jacqueline Blom dat ze door gaan spelen. En dat doen ze. Even onwennig maar al snel zijn de acteurs weer helemaal up to speed. En gelukkig, volgens een facebookbericht van Jack Wouterse later op de avond, gaat het weer goed met de flauwgevallen dame.

Het is verbazingwekkend dat het uit 1949 daterende stuk van Arthur Miller nog steeds of misschien weer zo actueel is. De strijd van een man om het hoofd boven het water te houden, terwijl hij in een economische wurggreep zit; Het is een vaak terugkerend thema in voorstellingen en films. In het programma Moois van RTV Rijnmond laten regisseuse Alice Zandwijk en Jack Wouterse mooi de overeenkomsten tussen verschillende uitvoeringen zien. Een verfilming uit 1985 met Dustin Hofman, een uitvoering met Ko van Dijk uit 1967 en natuurlijk de huidige uitvoering van het RO-theater.
Het hartverscheurende verhaal van de handelsreiziger Willy Loman raakt de ziel. Volgens Arthur Miller moet je ‘mensen in hun nekvel pakken en ze door elkaar schudden’. En dat is precies wat de uitvoering het RO theater met je doet.

De Dood van een handelsreiziger door het RO theater is in november nog te zien in de Rotterdamse schouwburg en vanaf maart 2012 in verschillende theaters in Nederland.
Meer info: www.rotheater.nl

Tekst: Ester van Aalst

Lees ook:Samurai: verpletterende paniek en wonderschone acteurs
Lees ook:Acteurs met pijn zeiken
Lees ook:Die rampzalige verhouding met drugs, eten of…
Lees ook:Jack Wouterse als koning Herodes
Lees ook:Jack Wouterse en zijn verslaving

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>