VMBO-ers spelen mee in Roos_09

Het lijkt wel een trampoline, maar dan zonder zeil. In een cirkelvormig frame zijn allerlei elastieken gespannen en daarop ligt een meisje te slapen. ROOS_09 is haar nickname. Ze communiceert via haar webcam met haar vrienden, maar daar blijft het bij. Ze wil niet mee uit, ze wil niet zwemmen. En Roos wil vooral niet vertellen dat ze doodgaat. Dan verschijnt de zwerver Cents in haar kamer. Bekijk ‘t ontwikkelde de voorstelling Roos_09 als interactieve schoolvoorstelling, voor met name VMBO-ers. In Alkmaar stroomt het theater vol met leerlingen van de Rein Abrahams school. Ze zijn luidruchtig en lijken geen zin te hebben in een potje concentreren. Totdat de voorstelling begint en hun vrienden in beeld verschijnen.

Het unieke aan Roo_09 is de interactiviteit. De voorstelling zelf is charmant en heeft vaart. De jong ogende acteurs spelen lekker los en storen zich niet aan het commentaar uit de zaal. De zaal die, na een rumoerig begin, muisstil toekijkt en de lotgevallen van de doodzieke Roos tot zich neemt. De rollen van Roos haar vrienden worden gespeeld door leerlingen van de school zelf. Met videoworkshops, georganiseerd door Digital Playground, zijn scènes opgenomen, die naadloos in de voorstelling worden opgenomen.

Roos praat met haar ‘vrienden’ en vooral de zwerver Cents heeft de lachers op zijn hand als hij handkusjes krijgt van de VMBO-ers op het scherm. De leerlingen die zich daarnet in de foyer ophielden, spelen een grote rol in de voorstelling, zonder dat ze op het podium staan. En dat werkt. Ze zijn betrokken en de voorstelling voelt eigen. ‘Door scholieren een rol te geven in het maakproces worden zij geconfronteerd met zichzelf en hun klasgenoten. Dat maakt de betrokkenheid groot, zelfs bij een onderwerp als de dood, zoals in ROOS_09 het geval is’, zegt mededirecteur Wim Wentzel van Bekijk ‘t. Bekijk ‘t laat jongeren actief en op een heel directe manier kennis maken met kunst en cultuur. Door hen te laten participeren en door gebruik te maken van een speciaal voor scholieren samengesteld programma, waarin video en digitale media een belangrijke rol spelen.

Social media strategie
Het betrekken van scholieren bij de voorstelling gaat echter buiten de omgeving van de school en het theater door. Op de website www.roos09.nl kunnen scholieren zelf video’s uploaden en hiermee kans maken op een professionele opnamedag en een masterclass acteren. Het materiaal dat hier gefilmd wordt krijgt ook een plek in de voorstelling, iedereen maakt dus kans om zichzelf in het theater terug te zien. De site en Hyvespagina worden ook gebruikt om alle video’s en foto’s uit de workshops te plaatsen. Door dit actieve social media beleid ontstaat er een groeiende online community rondom de voorstelling.

Meer informatie: www.bekijkt.nl

Lees ook:Nederlands theaterstuk over alcoholgebruik naar België
Lees ook:Slachtoffer en gijzelaar ontmoeten elkaar
Lees ook:CJP-kaart blijft
Lees ook:Ro Theater viert 5-jarig bestaan cultuurcoaches
Lees ook:Nieuwe lesprogramma’s rondom ANNE

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>