Nachtzusters als God

Lange lijnen met veel was. De Nachtzusters Anna (Jet van Boxtel) en Kaat Schalkens (Ottolien Boeschoten) strijken, vouwen en drogen. De bekende taken van de vrouw. De zussen stellen in hun nieuwste voorstelling Brokken vragen bij deze taakverdeling. Van God tot Barbie en van Marilyn Monroe tot moeder Theresa. Uiteenlopende vrouwelijke figuren flitsen voorbij in een ode aan de vrouw.

Na het grote succes van de decembershow Meer Donkere Dagen, zijn de Nachtzusters (bekend van hun gelijknamige VPRO-radioprogramma) terug. Brokken richt zich niet op een warm kerstgevoel, maar zoomt in op de vrouw. Wie zien de 20 hoogtepunten uit de geschiedenis van een vrouw en hoe zij eigenlijk is ontstaan. Via verkleedpartijen, zang, met muzikale begeleiding van Mattie Poels, en natuurlijk de zorgvuldig geschreven teksten banen de zusters Schalkens zich een weg naar het antwoord.

Tijdens het eerste half uur van de show lijkt de vuile was van Den Haag buiten gehangen te worden. Standpunten uit de politiek vliegen voorbij. Losse steken in troebel water. Wilders, kopvoddentaks en Ruttes speech ontbreken niet. Ingangen die de voorstelling niet naar een hoger level tillen. Iets wat dat wel doet is de vertelling van het Scheppingsverhaal. Ottolien Boeschoten speelt een vrouwelijke Schepster, die nonchalant de hele wereld feilloos bij elkaar ‘ scheppert’. Een God die misschien wel een beetje onzeker en dom is. Alles is mogelijk bij de zussen. Jet van Boxtel vertegenwoordigt in dit verhaal rollen variërend van aartsengel tot olifant. Hilarisch worden de typetjes door sterke schakels en verrassende accentjes. Een prachtig roodgekleurde draad in de voorstelling.

Deze rode draad meandert door allerlei hoogtepunten heen. De zussen verkleden zich als bekende vrouwelijke figuren en het publiek mag raden wie ze voorstellen. Fanatiek schreeuwt de zaal mee. Opvallend is Boeschoten verkleed in een geel-oranje plastic jurkje. Ze drukt bubbeltjesplastic kapot en spreekt Frans. ‘Doe uw ogen dicht en luister’. Vervolgens klinkt vastberaden ‘Jeanne d’Arc’ uit de zaal. De kibbelende Nachtzusters, die de kijker waar voor zijn geld willen geven, krijgen het publiek gemakkelijk mee in hun zelfgecreëerde orkest. Het duo heeft plezier. Brokken begint te sprankelen.

De nieuwe, interactieve show van zussen Schalkens pleit voor de vrouw. De 20 hoogtepunten blijken onhaalbaar, maar trots is wat overblijft. Een voorstelling die het publiek eerst in haar greep moet krijgen, maar daarna niet meer los laat. De Nachtzusters doen weer waar zij goed in zijn: kleinkunst op haar best.

Tekst: Inge Schouten

Lees ook:Nachtzusters vieren absurde Sinterkerstnieuwekoningen
Lees ook:Overweldigende Alice in Wonderland
Lees ook:Frits Lambrechts leent stem aan SP-hoorspel
Lees ook:Tjitske Reidinga speelt hoofdrol in eerste DeLaMar productie
Lees ook:Claudine & Claudette maken het gewone leven bijzonder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>