Intrigerend portret van Roland Kirk

Met een nieuwe bril ziet het er allemaal weer wat scherper uit, maar ja, dan ga je naar een voorstelling over een blinde muzikant en zit je in het begin gewoon in het donker! Dan klinkt ineens een stem, Rashaan Roland Kirk vertelt. Dat hij geluk heeft. Geluk dat hij last van zijn ogen kreeg, dat hij de verkeerde druppels heeft gekregen en dat sindsdien alles zwart is. Stel je voor dat dat mijn oren was gebeurd… Iets rampzaligers kan de muzikant in hart en nieren zich niet bedenken. Het Alziend Oor gaat over de belangrijkheid van muziek in ons leven. Het wordt een voorstelling als een happening; een theatraal jazzconcert over de kracht van de verbeelding en leven met gesloten ogen.

John Buijsman geeft, na Chet Baker, nu gestalte aan de Amerikaanse multi-instrumentalist Roland Kirk (1936- 1977). Deze zwarte blinde muzikant is vooral bekend om zijn vermogen meerdere saxofoons of fluiten tegelijk te bespelen. Kirk bespeelde elk instrument dat hij te pakken kon krijgen. En die vele instrumenten zie en hoor je ook in de voorstelling Het Alziend Oor. Die veelheid aan instrumenten komt ook in deze voorstelling voorbij en geeft een mooi beeld van deze excentrieke en eigenzinnige muzikant. De af en toe tongbrekende tekst van Jules Deelder past en de kleine haperingen vergeef je Buijsman direct. Het publiek wordt meegezogen door bevlogen en eigenzinnige Kirk en de muziek.

Buijsman maakte Het Alziend Oor samen met Keimpe de Jong (rieten, composities), Andreas Suntrop (snaren, composities), Arno Krijger (Hammondorgan), Arend Niks (slagwerk) en Thirza Prak (zang). Hoewel Buisman bij het grote publiek vooral bekend is van de “Dat zeg ik”-reclame van een groot klusbedrijf, ligt zijn hart bij het theater en dat is te merken. Met een zonnebril en rare hoed(en) is de transformatie van Buijsman naar Kirk compleet. Hij speelt de blinde zonder echt aandacht te geven aan dat blind-zijn. Het is er, maar de muziek is veel belangrijker. En een mooier compliment kan je Kirk en Buijsman waarschijnlijk niet geven.

Het Alziend Oor is een bevlogen en intrigerend portret van een excentrieke en bijzondere muzikant, maar de hoofdrol is weggelegd voor de muziek. En daar geniet je met volle teugen van, soms gewoon even met je ogen dicht.

Tekst: Ester van Aalst

Lees ook:John Buijsmans BUK in reprise
Lees ook:Extra voorstelling John Buijsman
Lees ook:Een blauwe vrijdag met Orkater
Lees ook:Let’s get Dranck!
Lees ook:Schiettent Rosa op de vlakte in grote zaal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>