Meesterlijk vormgegeven Moord in de Kerststal

In het stoffige plaatsje Bethlehem loopt alles in het honderd. Timmerman Jozef en zijn hoogzwangere vriendin Maria vinden nergens een plek om te slapen. Drie wijzen uit het Oosten weten de weg niet. Ondertussen raakt de plaatselijke schaapherder steeds de tel kwijt. Terwijl reddende engel Gabriël naar de aarde afdaalt om orde op zaken te stellen, komt de beroemde misdaadromanschrijfster Agatha Christie aan in een herberg met wel heel merkwaardig personeel.

Dat de grote man Jack Wouterse zeer geloofwaardig een vrouw kan spelen dat wisten we al uit de toneelvoorstelling Tocht (ook met Arjan Ederveen) maar het blijft genieten. In Moord in de Kerststal, de hilarische whodunnit van het Rotheater, verschijnt hij als Agatha Christie ten tonele. Een dame die zeer sterk doet denken aan een van Christies meest markante hoofdpersonages, Miss Marple. Het is ontroerend zoals zij, puffend en steunend, met de kleine hotelbediende als assistent detective, inderdaad het mysterie oplost. Ook een zeer kleurrijke figuur is de engel Gabriel (Remko Vrijdag) die als een zingende Elvis de blijde boodschap verkondigt.

Het decor is als een toverdoos waarin telkens weer een nieuwe wereld verschijnt. Het zijn de kleine vondsten, zoals de mensen in de lift die je ook echt naar boven ziet gaan, die het hem doen. Dat soort kleine en soms grote, maar altijd meesterlijk vormgegeven, kunstwerkjes verschijnen bijna achteloos op het toneel. Een drietal poppenspelers geven beweging en woorden aan een flinke kinderboederij: de schapen van de verdwaalde herder, de ezel waarop Maria naar Bethlehem reist, de os in de stal maar ook het ongeboren kindeke Jezus. En natuurlijk de drie zingende kamelen, ook wel de 3K’s genoemd. Zij krijgen de sfeer er weer helemaal in, zo net na de pauze. Toch een lastig moment want je moet je publiek wel weer bij de les krijgen.

Laat je kerstdiner staan en ga met z’n allen naar Moord in de kerststal. Een hartverwarmende en bloedstollende familievoorstelling, in regie van Pieter Kramer en in de geest van Lang en Gelukkig (2007) en Snorro, de gemaskerde held (2009). Neem de speurneuzen ook maar mee, want wie o wie heeft die moord gepleegd? Ederveen en Wouterse spelen de sterren van de hemel. Of zijn het toch de kamelen die de show stelen. Of is dat toch het de zingende Jezus in Maria’s buik of …

Moord in de Kerststal is nog tot en met januari 2011 in de Rotterdamse schouwburg te zien. Daarna gaat de voorstelling op tournee door Nederland. Meer informatie: www.rotheater.nl

Tekst: Ester van Aalst

Lees ook:Kerstagenda: Moord in de Kerststal
Lees ook:Brand in Rotterdamse Schouwburg
Lees ook:Programmering Ro Theater 2010/2011
Lees ook:De vrouw in Arjan Ederveen
Lees ook:Os, Ezel en hun kindje Jezus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>