De onoverkomelijke bloedband

Wat als je bloedband het enige is dat je deelt met je vader? Dat is de vraag waar de voorstelling Bloed van Theatergroep Dox om draait. Drie acteurs spelen samen het verhaal van de ouder en het kind en wat het betekent om deze speciale band met elkaar te hebben. Een interessant onderwerp, zeker als de relatie niet bepaald van een leien dakje gaat. Door middel van beweging en tekst wordt geprobeerd de bloedband weer te geven, als er niets anders meer is dan deze gemeenschappelijke fysieke eigenschap.

Het decor is slim. Op het podium is het dak van een flatgebouw weergegeven. Als de spelers opkomen en de deur van het dak dichtvalt, worden ze letterlijk gedwongen om tijd met elkaar door te brengen. Een spannende en dynamische voorstellling volgt. De bewegingsstukken staan symbool voor de strijd tussen vader en zoon, maar ook voor de angst om de ander kwijt te raken. Aangevuld door tekst, worden abstracte beelden een verhaal.

Hoewel het spel niet overdonderend is en hier en daar de nuances en de echtheid van de personages mist, is het verhaal krachtig neergezet. Het raakt de toeschouwer, doordat de universele waarheid aangeraakt wordt. Voor het denkwerk en geboetseer om die waarheid zo helder te krijgen, moeten we Jellie Schipper bedanken, bij wie de regie in handen lag.

De conclusie is éénduidig. Bloed verbindt mensen, ook als ze dat liever niet hadden gehad. De relatie tussen een ouder en kind zit in de kern van de mens. Je kunt eromheen draaien, maar toch kom je altijd terug bij de ander. Hoe moeilijk dit ook is. Een leuke voorstelling om met je puberende dochter of zoon naartoe te gaan!

Tekst: Laura van de Merwe

Lees ook:Datumloze dagen
Lees ook:De mist rond Ko van Dijk
Lees ook:ADV: Laat je kind niet vallen
Lees ook:Baby voor Bedscènes-acteur Dick van den Toorn
Lees ook:Paul Groot voor het eerst in serieuze toneelrol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>