Grappige Sherlock zonder spanning

Donder en bliksem en een stroomuitval: de eerste momenten van de nieuwste voorstelling van het Thrillertheater: Sherlock Holmes laten het publiek flink schrikken. Gelukkig valt het mee. De stop wordt vervangen en het licht gaat weer aan. Het publiek gaat weer rustig zitten. Sherlock Holmes is echter in geen velden of wegen te bekennen. Wel een groep acteurs die op initiatief van één van hen, een grote Sherlock Holmes-fan, het stuk van de hond van de Baskerville gaan naspelen. Gewoon voor de lol en om het jonge neefje te helpen met zijn komende auditie voor de toneelschool. Voor de pauze wordt er regelmatig geschwitched tussen de raamvertelling en het Sherlock Holmes verhaal. Acteurs staan met het Sherlock Holmes script op het toneel en geven daar commentaar op. Dit levert hilarische situaties op.

In The Hound of the Baskerville maakt een spookachtig beest de heide van Dartmoor onveilig. Hij lijkt het voorzien te hebben op de familie Baskerville. De dokter roept de hulp in van Sherlock Holmes (Genio de Groot) en zijn trouwe assistent dokter Watson, maar lukt het hen het geheim  van de eeuwenoude legende over de monsterachtige hond te ontrafelen?

Sherlock Holmes is een verhaal over acteren en over de kracht van de suggestie. De roman van Arthur Canon Doyle speelt zich op veel verschillende locaties met een groot scala aan karakters. Producent Lex Passchier bewerkte het boek zodanig dat slechts vijf acteurs het hele verhaal vorm geven. En niet zomaar een aantal acteurs. Genio de Groot, Ad van Kempen, Johnny Kraaijkamp jr., Wivineke van Groningen en Jasper Stokman vormen de cast. Iedereen heeft een of meerdere dubbelrollen. Dit levert de nodige verkleedpatijen op die vlekkeloos en in een zeer rap tempo gebeuren en waar de spelers duidelijk plezier in hebben.

Daar waar het vorige toneelstuk van het thrillertheater, De Spooktrein, verrastte in zowel vorm als spanning is Sherlock Holmes en de hond van de Baskervilles een stuk saaier. Het toneelstuk, in regie van Bruun Kuijt, is een komedie met thrillerelementen, maar dat gaat ten koste van de spanningsopbouw. Met name voor de pauze. Door de wisselingen tussen de raamvertelling en het Holmes-verhaal lukt het de acteurs niet om een spanningsboog op te zetten, laat staan vast te houden.

Tekst: Ester van Aalst

Lees ook:Sterrencast in Sherlock Holmes
Lees ook:Johnny Kraaijkamp jr. voor het eerst in Thriller
Lees ook:Sherlock Holmes naar het theater
Lees ook:Buitenlandse interesse voor De Filantroop
Lees ook:De Filantroop, gewurgd met de waarheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>