Vileine Loes Luca en Peter Blok in Doek!

Eindelijk ging hij in première! Op zondag 3 oktober zag de nieuwe ‘Maria Goos’ Doek! in een afgeladen Haarlemse Schouwburg het officiële levenslicht. Premièrepubliek heeft de naam stug te zijn, extra kritisch en soms zelfs blasé. Daar was hier echter niets van te merken. Schaterende gasten en een langdurig applaus vielen te beurt aan acteurs Loes Luca en Peter Blok, die de nieuwe geesteskinderen van Goos gestalte gaven. En het applaus was natuurlijk ook voor Maria Goos zelf. Want met Doek! levert de grande dame van de Nederlandse dramaschrijvers weer een messcherpe tekst vol venijnige grapjes en bijzondere wendingen af.

Actrice Lies (Loes Luca) is na een afwezigheid van tien jaar weer terug op het Nederlandse toneel. Ze is de laatste strohalm voor afglijdend acteur en ex-geliefde Richard Berkhove. Met zijn onuitstaanbare gedrag en drankprobleem jaagt hij de ene na de andere collega weg. Lies is de enige die hem aankan, al zal hij dat nooit toegeven. Beide repeteren voor de première van Richards nieuwe stuk, maar het verleden haalt hen in. De chemie tussen de twee blijkt niet gedoofd, ondanks het feit dat Lies destijds voor gynaecoloog, ‘die gleuvengluurder’, en kunstliefhebber Wouter koos.

Verleden en heden, theater en het echte leven wisselen elkaar in Doek! in razend tempo af, waarbij de acteurs feilloos schakelen tussen verschillende personages die de revue passeren. Hoe heerlijk is het om Luca als Lies de dronken Kate te zien spelen. Waarbij Blok als Richard een even hilarische David vertolkt. Blok verdient sowieso een standbeeld voor zijn gave snel te schakelen. Het publiek hangt aan zijn lippen en luistert ademloos naar het spervuur aan woorden dat hij produceert. Alles even beheerst, even geloofwaardig en even grappig. Als hij niet in aanmerking gaat komen voor een Louis d´Or weten wij het ook niet meer. Zijn tragiek zit hem in het gewone. Als geen ander zet Blok een teleurgesteld man neer, maar zonder een moment clichématig over te komen.

Luca is de koningin van de timing. Ze zet de toon met het eerste geluid dat ze produceert: een hoge snik, die perfect aansluit bij de saxofoon die op dat moment klinkt. De zaal gaat plat en er is nog geen woord gezegd. En zo zijn er veel momenten op te noemen waarin de twee schitteren. De regie van Aat Ceelen is sober maar doeltreffend. De tekst van Goos, waarin vertellen, spelen en zijn elkaar continu afwisselen, komt uitstekend tot zijn recht en de Goosgrapjes zijn om je te bescheuren. Alleen al het voorval van de verwisselde tatoeage. Hoe kom je er op?

Doek! is een absolute aanrader voor iedereen die van sterk, vilein teksttoneel houdt. De twee vakmensen op het toneel laten je op het puntje van je stoel zitten. Hopelijk is Goos al weer bezig met een nieuw stuk, wij kunnen niet wachten!

Doek! is nog tot en met 5 januari in de Nederlandse theaters te zien. Meer informatie: www.kikproductions.nl

Lees ook:DOEK! wint toneelprijs Delftse Kijker
Lees ook:Loes Luca in nieuw stuk Maria Goos
Lees ook:Maria Goos schrijft filmscenario
Lees ook:Loes Luca in Gooische Vrouwen
Lees ook:DeLaMar Theater reeds geopend door Loes Luca en Huub Stapel

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vileine Loes Luca en Peter Blok in Doek!

  1. Margot Snel-Goedemans

    Doek– Fantastisch stuk. Hele avond inderdaad op het puntje van de stoel gezeten. In een woord geweldig

      /   Reply  / 
  2. Pingback: DOEK! wint toneelprijs Delftse Kijker | Toneel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>