Ik beloof je dat ik onvoorzichtig zal zijn

Kom je langs bij mijn ongeluk? Het kruispunt is druk. Ook zullen er veel mensen langs de kant staan kijken maar dat geeft niet. De ziekenwagen komt een liedje spelen. Wie er gaat komen weet ik nog niet precies. Wat er gaat komen ook niet maar ik heb in ieder geval voor alle toeval en stommiteit gezorgd. Een man en vrouw zitten samen in een auto. Het gaat verkeerd, onvermijdelijk. Uitwijken naar links? Uitwijken naar rechts? Daar hebben we geen tijd meer voor reageert de vrouw. De vertraging in de tijd die net voor een ongeluk waarneemt wordt langzaam uitgespeeld. Het zijn seconden. Seconden die uren lijken te duren. Waarin zelfs ruimte is voor discussie. “En dan is nu het moment voor de airbags, toch?” vraagt de vrouw aan de bestuurder. “Ik kon kiezen tussen sportvelgen en airbags….”

Acteur Paul van der Laan belooft dat hij onvoorzichtig zal zijn. Hij kondigt de tragedie aan. Hij wil dat er ie-ie-iemand een ambulance belt. En zo ben je van publiek ineens omstander geworden. Een vleugje ongemak komt opzetten. Orkater schetst in de Paradevoorstelling Ik beloof je dat ik onvoorzichtig zal zijn enkele momenten voor, rondom en na een ongeluk. De verdwazing en verwondering, het ongeloof. Bezorgd om de ander die zo gewond ronddoold. Totdat die ander tegen jou zegt dat er iets mis is met je oog, je knieën, je handen en er in je buik ook iets niet klopt. Pas dan sluipt de werkelijkheid terug in het leven. Het drumstel en de gitaren die in het begin netjes in het gareel stuiteren naar de plek van na het ongeluk. Schijnbaar willekeurig maar het blijkt dat je gewond liggend op het toneel met het drumstel slim gepositioneerd toch nog muziek kan maken. Kleine middelen met een groot effect. Het licht is af en toe genadeloos, net zoals een ongeluk genadeloos is.

De makers van Koud Meisje zetten met hun nieuwe voorstelling bij Orkater weer een mooie productie neer. De meningen zijn echter verdeeld. Een groepje jonge meiden die bijna waren weggelopen: “maar dat kan je niet maken”. Ik beloof je dat ik onvoorzichtig zal zijn is geen kluchtige, grote gebaren hap-slik-weg-voorstelling. Het is een mix van zang, poëtische teksten en bijna dansend samenspel van acteurs en muzikanten. Zou je een ongeluk meegemaakt moeten hebben om deze voorstelling te begrijpen? Ik denk het niet. Laat je meevoeren in de muzikale chaos en de belofte dat je onvoorzichtig zult zijn.

Tekst: Ester van Aalst

Lees ook:Frank Lammers regisseert ‘De boot en het meisje’
Lees ook:Win! Kaarten voor Vermoorde Onschuld – Amsterdam
Lees ook:Erik de Vogel en Liz Snoijnk samen op toneel
Lees ook:Orkaters Onward in Amsterdam afgelast
Lees ook:Vrouwen aan de macht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>