Tjitske Reidinga schittert als Alice

‘Vroeger dacht ik dat een sprookje leuk was.’ Alice beleeft een heftig avontuur in een muzikale wonderwereld. Orkater maakt samen met Holland Symfonia een fantasierijke bewerking op het populaire kinderboek De avonturen van Alice in Wonderland van Lewis Caroll. Gooische Vrouw Tjitske Reidinga speelt de hoofdrol. Vooraf vertelt de zwangere Reidinga eerlijk aan het publiek: ‘Zelf ben ik nogal oud en dik, maar straks doe ik alsof ik de jonge Alice ben.’ Als nieuwsgierige tiener volgt Alice een gek wit konijn en belandt zo in een wereld, waarin alles anders is.

Het meisje in lichtblauwe kinderjurk met onwijze petticoat laat zich verleiden tot het eten van magische paddenstoelen, koekjes en wonderdrankjes. Hierdoor groeit of krimpt ze. Een lastig gegeven om op toneel te zetten. Toch weet het succesvolle schrijversduo Leopold Witte (Gooische man Evert Lodewijkx) en Geert Lageveen, die hier ook de regie op zich nemen, dit vermakelijk neer te zetten. Het decor is een grote trukendoos, waar de wonderen de wereld in komen. Er zijn spannende, maar iets te lange blacklight-shows en rare rupsen die al rokend het hoofd van Alice op hol brengen met filosofische dubbelzinnigheid. ‘Je moet altijd jezelf zijn.’ ‘Hoe kan ik nou mezelf zijn als ik niet eens wie ik ben?’ Absurde teksten en scherp spel smaken naar meer, maar het blijft een muzikale voorstelling.

Het Holland Symfonia orkest leert de kinderen de fijne kneepjes van het klassieke vak. Muziek van Beethoven en de Beatles tot Van Warmerdam. De muzikanten zijn kleurrijk gekleed en passen tot in de kleinste details bij het bonte decor. Een klassiek orkest dat speels meedoet met het verhaal. Als figuranten beleven ze samen met Alice alle avonturen.

Het decor en de kostuums zijn zo kleurrijk en speels dat je ze alleen in je gekste dromen voorkomen. Veel decorwisselingen zijn soms echter zo snel dat het rommelig wordt en de mensen achter de schermen iets te vaak zichtbaar zijn.

Tjitske Reidinga heeft, ondanks dat ze wat ouder is, een jeugdige sprankelendheid. Met grote ogen blijft ze zich verbazen over de wonderwereld. Haar kwetsbaarheid, als ze even helemaal de weg kwijt is, is prachtig om te zien. Leopold Witte kan zich vinden in de rol van de strenge koningin, die onder haar reusachtige jurk een sexy panty draagt. Wiebelend met de heupen en wapperend met de handen. Een komisch tafereel, waarvan Witte geniet. Vol overgave schelt hij dan ook graag Alice uit voor: “dikke, blonde prop!”

De theaterbewerking Alice is Wonderland is een muzikaal hoogstandje. Orkater haalt werkelijk alles uit de kast als Alice uit de onderwereld weet te ontsnappen. De grote afsluiting wordt gevierd met een wals, waar alle kinderen op mogen dansen. Het schrijversduo Witte en Lageveen mag dit succes in hun zak steken. Een fantasierijke voorstelling waarbij jong en oud door de soms absurde teksten ook nog aan denken worden gezet.

Tekst: Inge Schouten – Foto: Ben van Duin

Lees ook:237 redenen voor seks
Lees ook:Orkater genomineerd voor Toneel Publieksprijs
Lees ook:Overweldigende Alice in Wonderland
Lees ook:NNT zoekt figuranten voor Alice in Wonderland
Lees ook:Cultuur doet mee… met dictee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>