Een publiek in trance

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg presenteert Missie, geschreven door David van Reybrouck. Missie is een pakkende voorstelling waarin een Belgische missionaris terugkijkt op zijn leven in het Afrikaanse Congo. Waarschijnlijk zal dit voor de meeste mensen niet gelijk klinken als een aantrekkelijk avondje uit. Emilia de Vries had dan ook stiekem het idee dat ze een lange, saaie avond voor de boeg had, vol goddelijke overtuigingsboodschappen. Maar Missie verraste haar op een ongelofelijke manier. Als groot theaterliefhebber (en atheïst) heeft zij zelden zo’n prachtige voorstelling gezien. Ze maakte een heel persoonlijk verslag.

Bruno vanden Broecke speelt Andre Vervecke, een West-Vlaming die op zijn 17de besloot een witte pater in Afrika te worden. Nu staat hij op het podium als een oude man die een lezing geeft over zijn werk en ervaringen in Congo. David van Reybrouck schreef de monoloog en baseerde die op de interviews die hij had met dertig missionarissen uit Afrika. De missionaris op het podium begint de monoloog met hoe hij besloot pater te worden. Om duidelijk te maken dat ook hij maar een mens is, vertelt hij hoe hij zijn grote liefde Alice opgaf, dat hij veel uit de bijbel totaal ongeloofwaardig vindt, en dat volgens hem het concept van het celibaat enigszins achterhaald is. “Rome komt niet in Goma!” roept hij dan ook. Dit progressief religieuze standpunt heeft een functie. Het zorgt er namelijk voor dat ook de atheïst in het publiek zich kan identificeren met de man omdat hij geen cliché missionaris is maar openstaat voor ‘redelijkheid.’

De beschrijvingen van de oude man over Afrika gaan van humoristisch naar schokkend en emotioneel. Hij gaat in op de positieve kanten van het land en de bevolking, zoals het eeuwige optimisme en de vrolijkheid. Maar ook de gruwelen worden niet vergeten: zo vertelt de pater over alle oorlogen die hij van dichtbij heeft meegemaakt en beschrijft het scalperen van mensen met scheermessen en de meest gewelddadige moorden op baby’s en vrouwen. Op dat moment zien we de op het oog ongetraumatiseerde pater emotioneel worden. Groot respect voor acteur Bruno van den Broecke, die dit op een prachtige ingetogen manier weet te brengen. Hij weet het publiek mee te nemen in zijn verdriet, ondanks dit moeilijke onderwerp dat net zo makkelijk kan distantiëren. Als hij door zijn woorden heen zachtjes begint te huilen, voel je de pijn van een land dat diep verscheurd is en zit je diep geraakt in je stoel.

Het decor is simpel en bestaat enkel uit een spreekgestoelte met een glas water. Dit is ook mede de kracht van Missie: het bewijst hoe geweldig theater toch simpel kan zijn. Tevens krachtig is de filosofische insteek. De witte pater spreekt over zijn verbazing als hij teruggaat naar België: iedereen heeft het altijd zo ‘druk, druk, druk.’ Hier wordt de moderne, westerse mens een spiegel voorgehouden: we zijn alleen maar bezig de tijd uit te dagen, omdat we bang zijn om dingen te missen. Het gevolg is dat we steeds minder tijd hebben. Dit in tegenstelling tot de Afrikaan die met een levensverwachting van 44 jaar niet bang is om te missen, waardoor hij wél de luxe van tijd heeft. De pater geeft hier een hele rake cultuurkritiek.

Na twee uur lang theater op zijn puurst lijkt het publiek, inclusief mezelf, in een soort trance te zijn geweest. Deze man, die grappen en anekdotes afwisselt met verhalen over de abominabele levensomstandigheden van een continent waar de westerse wereld nog maar zo weinig van weet, zou voor iedereen verplichte kost moeten zijn.

Tekst: Emilia de Vries – Foto: Coen Broos

Lees ook:Missie: IJzersterke Vanden Broecke laat zaal verslagen achter
Lees ook:De dromendief van Hakim
Lees ook:Fringe: Meijer rekent af met scala aan angsten
Lees ook:Bas Keijzer en Bas Muijs in ‘The Match 2010′
Lees ook:Record aantal bezoekers voor Vis à Vis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>