In de huid van prinses Diana

Op 29 juli 1981 trouwt Lady Di met haar prins. Op diezelfde dag zit een achtjarig meisje bij de tv weg te dromen bij dit sprookjeshuwelijk en die sprookjesjurk. Lady Di was van velen het (jeugd)idool. Een sprookje dat werkelijkheid wordt. Hoe kom je dichterbij je idool? Je verzamelt foto’s, je laat je haar hetzelfde knippen, je leest alle roddelbladen, je gaat naar dezelfde plaatsen, je bezoekt het paleis waar zij gewoond heeft en je gaat uiteindelijk ook naar haar begraafplaats. In het museum zie je die prachtige bruidsjurk, het ultieme symbool, in het echt. En stelt hij toch een beetje teleur. Tegenover Lady Di is de derde solovoorstelling van Julika Marijn. Een persoonlijk, intiem en meeslepend dubbelportret. Julika gaat op zoek naar haar jeugdidool, Lady Di, van het prille begin tot het tragische einde van deze people’s princes. Maar ook het verhaal van het meisje Julika dat betoverd werd door het sprookje en de vrouw die ze nu is, wordt verteld.

Julika laveert tussen het verhaal van Lady Di en haar eigen ervaringen. Het gevaar van een sentimentele voorstelling ligt op de loer. Toch wordt het dat niet. Het is een combinatie van dat kleine meisje dat prinses wil zijn en het ware verhaal van de vrouw die prinses is. Geen gelukkige prinses maar altijd een prinses.

In rood licht en met het hoofd lichtjes gebogen verschijnt Lady Di. Niet zonder dat Julika verdwijnt, maar even is daar die mooie vrouw herself, met dat bijzonder Engelse accent. Het ziet er zo eenvoudig uit, maar de gelijkenis is verbluffend. Af en toe verschijnt de prinses en deze momenten zijn perfect gedoseerd. Ineens een spetterende monoloog. De prinses verdwijnt en een soort wraakgodin verschijnt. Natuurlijk een stukje uit een van de koningsdrama’s van Shakespeare. Wie anders? Het is opvallend hoe passend en tijdloos.

Alleen waarom die blauwe panty onder dat witte jurkje? Het idee van een smurf komt bij het publiek op en het is moeilijk dat beeld los te laten. Later blijkt dat blauw zeer toepasselijk maar toch, onder zo’n wit jurkje is die panty afgrijselijk en leidt erg af. Dat is jammer.

Tegenover Lady Di is een voorstelling voor iedereen die ooit prinses wilde worden maar ook voor iedereen die ooit wegdroomde bij een idool. Natuurlijk is het Diana´s kant van het verhaal. Dat geeft niks. De film The Queen met Helen Mirren laat het verhaal van de koningin zien en is er eigenlijk iemand geïnteresseerd in het verhaal van Charles? In een zeer succesvol eerste seizoen won Julika twee publieksprijzenZo ontving ze de ‘Gouden Artisjok’ van Vlaardingen 2008/2009 en de publiekprijs van het Munttheater Weert 2008/2009.  Tegenover Lady Di wordt terecht hernomen. 

Tekst: Ester van Aalst

Lees ook:Diamonds are a girls best friend
Lees ook:De jongen met de gouden schaduw
Lees ook:Hilarische satire in School for Scandal
Lees ook:Topcast kan Bedscènes niet redden
Lees ook:Een expeditie naar het verleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>