Adopteer een theatermaker

Op zondag 14 februari presenteerde Orkater (Orkest en Theater) voor een uitverkocht huis het Nieuwkomers-evenement van 2010 in samenwerking met het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade. In bed met Orkater/De Nieuwkomers is een evenement waarbij de Nieuwkomers van Orkater zich presenteren en laten zien hoe divers muziektheater kan zijn. Orkater is voor veel acteurs, muzikanten, regisseurs, componisten en tekstschrijvers een plek waar zij hun eigen ideeën over muziektheater vorm kunnen geven. De voorstellingen zijn steeds anders van karakter, omvang en bezetting. Het gezelschap werkt niet met een vast tableau. Jonge professionele theatermakers die onder de vlag van Orkater hun productie uitbrengen geven jaarlijks een presentatie als De Nieuwkomers.

Het evenement vond dit jaar plaats op een bijzondere lokatie: het Lloyd Hotel in Amsterdam aan de Oostelijke Handelskade,  de voormalige opvang voor emigranten op doorreis naar Amerika en later de jeugdgevangenis. Nu een high design hotel. In het restaurant opent Het Ragazze kwartet met  een strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj, dat werd gecomponeerd op het dramatische bombardement van Dresden, maar eigenlijk een ode is aan alle gestorvenen in een oorlogssituatie. De vier vrouwen zijn niet alleen heel virtuoos, zij spelen dit moeilijke stuk met grote gevoeligheid  en betrokkenheid. Gekleed in rood met zwarte accenten  zouden hun aandachtige gezichten bij de componist, en bij menig schilder, een diep gevoel hebben opgroepen. Muziek die de ziel raakt, vreemd vermengd met heerlijke bitterballen, horeca meets art.

De Ragazze vormen een onderdeel van theatergroep Via Berlin, die hierop volgend in een van de hotelkamers een spannend Russisch verhaal vertelt met muzikale en theatrale accenten. Het publiek zit als kleine kinderen ademloos te kijken en luisteren.

Typische Orkater humor weerspiegelt de voorstelling van Susies Haarlok in een kamer op de derde verdieping. Een cartooneske scène, waarin een man met zijn gitaar een, onder een wit dekbed liggende, zanger plechtig begeleidt bij een prachtige song van Dowland. Door luid bonzen en schreeuwen uit  de aangrenzende kamer wordt langzaam maar zeker duidelijk dat daar wellicht een stel echte hotelgasten in hun liefdesspel niet bewust is van de naburige voorstelling. Tenslotte komt een jongeman hijgerig uit de tussendeur stappen met verwarde haren. Hij pakt de contrabas en speelt ingetogen de laatste noten van het middeleeuwse lied.
 
De groep Zure Room geeft twee voorstellingen. Twee spelers geven een staaltje bewegingstheater ten beste in een bedstede.Twee lichamen in een kubus ronddraaiend. Absurdistisch, lichamlijk,  ze lijken wel de microben in de rond draainede zure room. Het ruikt er naar zure haring. We zien Zure Room nogmaals in de zolderkamer. Een bed, een bad, een man en een vrouw, een onverwachte gast, veel plastic badeendjes en zelf vervaardigde aangepaste muziekinstrumenten. The Sadists hebben in de catacomben hun lokatie gekozen. Het lijkt een prachtig zeemanslied maar toont gruwelijke betekenis.

De ruime programmering wordt afgesloten met een optreden  van de muziekgroep Susies Haarlok, bekend van de voorstelling Kamp Holland. Met respect voor de inzet om nieuwe fans te werven.Een aantal optredens werd 10 maal herhaald, de anderen vijf maal. Hoe energiek en professioneel wil men het wandelende publiek laten genieten. Een leuke bijdrage door de wandelende winkelmeisjes.  Hun verkooppraat: men kan een theatergroep adopteren, ontvangt dan regelmatig de laatste nieuwtjes en krijgt af een toe een special treat. Deze keer zien we dat enkele adoptieouders geblindoekt worden afgevoerd naar een geheime lokatie om daar een verrassing mee te maken. De jong professionelen willen nieuwe instrumenten maken en daar is het adoptieplan meteen mee gevuld. Zo levert de liefhebber een bijdrage aan het muziektheater van de toekomst. Je voelt: hier heerst goede energie. Ik zou zeggen: doen!
Het publiek wordt tot slot nog verrast met een puntzak friet en iedereen gaat verzadigd naar huis.

Meer informatie: www.orkater.nl

Tekst: Ella Arps

Lees ook:Op valentijnsdag naar bed met Orkater
Lees ook:Even babbelen met: Natalie Heevel
Lees ook:Wie niet waagt…
Lees ook:Delfts Rood: een week lang muziektheaterspektakels
Lees ook:Zure Room en Orkater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>