Jonge Harten rennen

Van 21 t/m 28 november kon de theaterliefhebber in Groningen genieten van het Jonge harten festival, waar voor en door jongeren theater word gemaakt. Karianne Henkel bezocht namens toneel.blog drie voorstellingen. Ze beet het spits af met de energieke voorstelling van het Belgische De Kopergietery: Rennen.

Rennen is een ongelofelijke energieke voorstelling met 22 jongens en mannen, variërend in de leeftijd van 8 tot 38, op de vloer. Zonder tekst, maar wel met explosies van testosteron. Heerlijk fysiek en heerlijk opwindend!

Bovenstaande tekst van de site van het Jonge Harten festival had Rennen niet beter kunnen omschrijven! De voorstelling barst van de energie en ondanks de zware fysieke inspanningen blijven de mannen knallen. Rennen begint met een groep mannen die, dicht op elkaar, van en naar het publiek lopen. Lange tijd lijkt het alsof er niets verandert, maar heel subtiel begint de groep uit een te vallen. Er vormt zich een rij van mannen die, ieder in hun eigen baan, verspreid over het podium, van en naar het publiek lopen. Dit is de basis van de voorstelling. Vanuit hier vinden er kleine veranderingen plaats, in de steeds maar doorgaande beweging van heen en weer lopende mensen. Dan blijk hoe ontzettend één persoon kan opvallen binnen een groep, wanneer dit individu net even iets anders doet dan de rest. Bijvoorbeeld wanneer iemand die tussen al deze heen en weer lopende mannen stil staat.

Onder de prachtige fysieke beelden is precies de goede muziek geplaatst. Er komen nummers van onder andere Underworld, David Bowie en dEUS voorbij. Deze muziek voegt veel aan de beelden toe, maar stond soms wel te hard. Erg mooi is het moment wanneer de muziek even uit is en de mannen stilstaan. De zaal vult zich met het gehijg en gepuf van de spelers. Zweet druipt. De spelers doen zich niet mooier of schoner voor dan ze werkelijk zijn. Ze staan volledig uitgeput op adem te komen, om dan vervolgens weer keihard door te gaan. Verder volgt er nog een appel gevecht, een verleidingsdans en het Vlaamse volkslied! Behalve dat Rennen zeer bijzonder oogt, zit er ook een goede portie humor in.

Rennen is net als Pubers bestaan niet, ook van de Kopergietery, genomineerd voor de Gouden Krekel 2009, een prijs voor de meest indrukwekkende (jeugd)productie. De voorstelling speelt nog verscheidene malen in België en Nederland. Meer informatie: www.kopergietery.be

Tekst: Karianne Henkel

Lees ook:Pubers bestaan niet
Lees ook:Fantasierijk inkijkje in echte brandweermannenwereld
Lees ook:Heftig om het heftig doen
Lees ook:Op weg naar de roem – deel IV
Lees ook:Aangespoeld met bierdopjes

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Jonge Harten rennen

 1. Mark

  Heb de voorstelling ook gezien. Was heerlijk om naar te kijken en had ook zin om met de jongens mee te rennen. Gewoon lekker man zijn :) Toch vond ik pubers bestaan niet beter, omdat daar ook meer gevoel bij kwam kijken en dat ik daar zelf als publiek meerdere momenten gegrepen werd door verschillende momenten ipv door alleen de energiestoot die deze voorstelling geeft. Zeker wel een aanrader!

    /   Reply  / 
 2. Karianne

  Nou die heb ik ook gerecenseerd, dus die staat er vast snel naast! Ik vond ze allebij erg goed! Ik had Pubers al een keer eerder gezien, dus die was nu minder verassend, maar heb wederom genoten!

    /   Reply  / 
 3. Suzan Auteur

  De recensie van Pubers verschijnt toevallig morgen ;)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>